Banca Europeana de Investitii ar putea finanta un sfert din proiectul Nabucco

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 04:44
1146 citiri

Banca Europeana de Investitii (BEI) ar fi dispusa sa asigure pana la 25% din finantarea proiectului de gazoduct Nabucco, cu mai multe conditii, a anuntat marti presedintele BEI, Philippe Maystadt, intr-o conferinta de presa consacrata acestui proiect, organizata la Budapesta, relateaza AFP.

"Daca toate criteriile economice, tehnologice si politice vor fi indeplinite, vom putea finanta pana la 25% din proiect", a spus Maystadt, precizand ca banca sa este implicata deja in proiecte similare.

"Pentru a putea sa finantam, avem nevoie de angajamentul guvernelor prin acord interguvernamental", a adaugat el, explicand ca acest acord asigura securitatea legala a proiectului.

Maystadt a precizat ca institutia sa a primit cererea de finantare a proiectului de gazoduct, care vizeaza diversificarea aprovizionarii energetice a Europei. El a notat ca este inca "prea devreme pentru a spune care va fi raspunsul financiar la aceasta cerere".

Lansat in 2002, proiectul ar trebui sa conecteze regiunea caspica de centrul european de distributie de la Baumgarten, Austria. Conducta ar trebui sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri, traversand Turcia, Bulgaria, Ungaria si Romania. Costul total este estimat la circa opt miliarde de euro.

Anterior, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a cerut Uniunii Europene sa deblocheze repede intre 200 si 300 de milioane de euro pentru a putea incepe constructia gazoductului. in fata jurnalistilor, el a precizat ca "acesta nu este decat inceputul", pentru ca se asteapta la un "sprijin de ordinul a doua miliarde de dolari din partea Uniunii Europene".

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#banca, #investitii, #proiect, #nabucco , #Ungaria