Banca centrala a Ungariei a redus dobanda cheie cu un punct procentual, la 8,5%

Luni, 27 Iulie 2009, ora 16:56
1069 citiri
Banca centrala a Ungariei a redus dobanda cheie cu un punct procentual, la 8,5%

Banca centrala a Ungariei a redus luni dobanda cheie cu un punct procentual, la 8,5%, peste asteptarilor analistilor, in cadrul primei decizii de politica monetara in acest sens din ianuarie, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.

Un sondaj intreprins de Reuters saptamana trecuta arata ca 20 din cei 24 de analisti chestionati se asteptau ca banca sa relaxeze politica monetara cu o jumatate de punct procentual.

Astfel, banca centrala a Ungariei se alatura celor din Cehia, Polonia si Romania, care au luat masuri similare in ultimele luni, pentru sprijinirea economiilor in fata recesiunii.

"Avand in vedere ca economia Ungariei a fost cuprinsa de o recesiune severa, nu exista presiuni inflationiste reale, iar forintul s-a apreciat semnificativ in ultimul timp, pe fondul imbunatatirii mediului financiar global, acestea fiind bazele deciziei bancii centrale", a declarat un economist.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rata anuala de 6,7% in primul trimestru, peste estimarile preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%.

Astfel, economia Ungariei s-a comprimat cu cea mai mare rata din 1996, cand datele trimestriale au inceput sa fie publicate.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International. 

 

#dobanda, # politica monetara, # economie, # reducere , #Ungaria