Banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie la 10%

Luni, 22 Decembrie 2008, ora 17:33
979 citiri
Banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie la 10%

Banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 10%, ca reactie la incetinirea estimata a cresterii economice, relateaza AFP. Micsorarea dobanzii cheie, cu ocazia sedintei obisnuite de politica monetara a bancii centrale a Ungariei, este in conformitate cu asteptarile analistilor.


Noua dobanda de politica monetara va intra in vigoare marti, precizeaza intr-un comunicat bancherii centrali ungari.


Comitetul de politica monetara a atras atentia ca "noua decizie de relaxare a politicii monetare" este "reactia la incetinirea estimata a cresterii economice", potrivit AFP.


In 8 decembrie, banca centrala a Ungariei a coborat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 10,5% - nivel usor peste cel din Romania -, in cadrul unei sedinte extraordinare de politica monetara.


In 22 octombrie, banca centrala a Ungariei majorase dobanda de politica monetara cu 3 puncte procentuale, de la 8,5% pana la 11,5%, intr-o miscare surpriza, venita la doar doua zile dupa mentinerea ratei la 8,5%, in contextul in care cotatia forintului era in cadere libera. Intre timp, banca centrala coborase dobanda cheie cu jumatate de punct ptocentual, la 11%.