Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

AFP: Viktor Orban a izolat Ungaria de SUA si FMI

AFP: Viktor Orban a izolat Ungaria de SUA si FMI


Premierul conservator ungar, Viktor Orban, a izolat, in doi ani, Ungaria, aflata in mijlocul Europei, de Statele Unite si Fondul Monetar International, folosindu-se de noua Constitutie cu accente nationaliste, in vigoare de la 1 ianuarie, un amestec de reforme controversate, scrie AFP.

Pe langa reforma Bancii Centrale, a presei, a justitiei, a legii electorale, o noua lege de "stabilitate financiara" va avea nevoie de o majoritate de doua treimi din Parlament pentru a modifica taxa unica de impozitare a venitului (16 la suta).

Este putin probabil ca un guvern al opozitiei sa dispuna de o asemenea majoritate parlamentara, spre deosebire de partidul aflat la putere in acest moment, Fidesz. Multe din aceste legi au "valoare constitutionala" si nu vor putea fi modificate de Parlament decat in cazul unei majoritati de doua treimi.

Guy Verhofstadt, fostul premier belgian si presedintele Liberalilor in Parlamentul European, considera noua Constitutie ca fiind "calul troian al unui sistem politic autoritarist bazat pe o perpetuare a puterii unui singur partid".

Dovada ce sprijina acesta idee este faptul ca apropiati ai lui Viktor Orban au fost numiti in functii oficiale ale aparatelor statului. Presedintele Bancii Centrale, Andras Simor, este ultimul care se mai opune, dar nu se stie pentru cat timp, in pofida sistinerii Bancii Centrale Europene (BCE).

Daca in sectorul cultural, Fidesz nu a ezitat sa promoveze personalitati de extrema dreapta, in ceea ce priveste presa publica, implicarea se traduce prin concedieri masive sau scoaterea in "pre-pensionare" a jurnalistilor care nu au fost "docili", in pofida grevei foamei a unora dintre angajati ai presei, de asemenea concediati. In plus Klubradio, singurul post radio al opozitiei, si-a pierdut frecventa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1235 ori