RMGC vrea sa investeasca 2,6 mil euro la Rosia Montana

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 13:26
2390 citiri
RMGC vrea sa investeasca 2,6 mil euro la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) va demara anul viitor procesul de restaurare a doua cladiri din localitatea Rosia Montana, cea a scolii si cea a primariei, proiect in care va investi 2,6 milioane euro, a declarat vineri managerul de patrimoniu al companiei, Ion C. Baltean, transmite NewsIn.

"Cele doua cladiri se afla in centrul istoric al comunei Rosia Montana. De asemenea, compania a finalizat in acest an restaurarea unei alte cladiri din centrul comunei, in care este organizata expozitia de arheologie si minerit 'Aurul Apusenilor'. Acest proiect s-a ridicat la 150.000 euro, fiind finantat tot de RMGC", a precizat Ion C. Baltean, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfasoara in fiecare an in luna septembrie.

La randul sau, primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui, a spus ca localitatea are nevoie de o investitie privata pentru a promova un proiect modern si pentru a promova patriomoniul cultural, acesta nefiind de acord cu includerea localitatii in patrimoniul UNESCO, decat dupa finalizarea proiectului minier.

"Da, sunt de acord ca Rosia Montana sa fie inclusa in patrimoniul UNESCO. Dar peste 30 de ani, dupa ce se finalizeaza proiectul. Avem o obligatia sa ne protejam patrimoniul, dar fara investitii private nu avem aceasta posibilitate. Iar statul roman nu are cum sa suporte singur aceasta investitie", a precizat primarul Eugen Furdui.

Zona propusa pentru dezvoltarea proiectului reprezinta aproximativ 25% din teritoriul comunei Rosia Montana, localitate cu 16 sate. Restul de 75% din teritoriul comunei (12 sate, noua asezare Piatra Alba si Zona Protejata) sunt disponibile pentru activitatii economice non-miniere, ca parte din planurile de dezvoltare durabila.

Intre 2002 si 2008, RMGC a achizitionat 78% din totalul proprietatilor aflate in zoa industriala a proiectului.

#rosia, #montana, #gold, #corporation , #UNESCO