Daciana Sarbu ii cere lui Barosso sa interzica Rosia Montana

Marti, 19 Iulie 2011, ora 16:46
2299 citiri
Daciana Sarbu ii cere lui Barosso sa interzica Rosia Montana

Europarlamentarul PSD, Daciana Sarbu, cere intr-o scrisoare deschisa adresata premierului polonez, Donald Tusk, dar si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa interzica cianurile in minerit, conform NewsIn.

"Vreau sa va reamintesc o prioritate prea mult timp amanata din partea Uniunii Europene, si anume interzicerea utilizarii tehnologiilor bazate pe cianuri in minerit.

Asta pentru ca ne aflam la momentul la care noua presedintie a UE isi stabileste si expune prioritatile pentru urmatoarele 6 luni.

In mai 2010, Parlamentul European a votat in favoarea unei propuneri de rezolutie (la care am contribuit drept coautor din partea Grupului Socialist) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri in exploatarile miniere.

Rezultatul votului a fost un ferm semnal pozitiv in favoarea acestei masuri. (...) Semnificatia acestui vot este deci foarte clara: majoritatea europenilor doreste renuntarea la cianuri", scrie Daciana Sarbu.

Europarlamentarul PSD aminteste faptul ca din partea Comisiei Europene nu a existat vreo initiativa pentru implementarea rezolutiei.

"Din pacate insa, a trecut mai bine de un an de la acel vot si Comisia nu a facut nicio propunere legislativa care sa respecte si sa reflecte vointa populara", mai spune Sarbu.

"In Romania, la Rosia Montana, o companie se straduieste sa deschida o noua exploatare cu cianuri, nu departe de Baia Mare, scena catastrofei generate de cianuri in 2000, cand a avut loc cel mai grav accident ecologic de dupa Cernobal.

Este o asezare veche de 2000 de ani, considerata astazi un potential UNESCO World Heritage Site.

Daca proiectul urmarit de investitori devine realitate, asezarea s-ar transforma in cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa - adica intr-un desert urias, sacrificat in numele unor interese economice private", mai sustine Daciana Sarbu.

Europarlamentarul apreciaza ca "UE nu poate permite distrugerea unei asezari, pulverizarea unui ecosistem si anihilarea unor secole de istorie, prin refuzul de a legifera conform vointei populare".

"Daca oferim cale deschisa cianurilor la Rosia Montana, contrazicem toate angajamentele europene de mediu, domeniu la care ne consideram, pe buna dreptate, deschizatori de drumuri, in plan mondial", a mai scris europarlamentarul PSD, solicitand instituirea unei directive care sa interzica cianurile in minerit.

#cianura, #gabriel resources, #minerit, #rmgc, #rosia montana , #UNESCO