Zona euro, pe punctul de a crea fondul de ajutor de 700 mld euro

Vineri, 23 Martie 2012, ora 18:42
1281 citiri
Zona euro, pe punctul de a crea fondul de ajutor de 700 mld euro

Ministrii de Finante din zona euro sunt pe punctul de a incheia o intelegere in ceea ce priveste fondul de ajutor de 700 miliarde euro, ce ar putea fi semnata saptamana viitoare.

Guvernele din zona euro ar putea creste resursele combinate de finantare ale celor doua fonduri de urgenta de la 500 miliarde de euro la aproape 700 miliarde de euro, incercand astfel sa ajunga la un compromis intre pozitia Germaniei si presiunile de pe piete si din afara UE.

Ministrii Finantelor din zona euro si reprezentantii bancilor centrale vor discuta marimea fondurilor de urgenta, Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si Mecanismul European de Stabilitate (ESM) la o intalnire care va avea loc pe 30-31 martie la Copenhaga.

Cu toate acestea, diplomatii europeni spun ca exista sanse slabe sa se poata strange o suma mai mare de atat.

Comisarul european Olli Rehn continua sa faca presiuni pentru un fond mai mare, combinat, in masura sa sustina tari indatorate precum Italia sau Spania, chiar daca Germania s-a opus pana acum unei astfel de solutii, scrie Reuters.

Analistii financiari si statele non-UE din grupul G20 recomanda insistent liderilor europeni sa combine resursele celor doua fonduri pentru a obtine o plasa de siguranta de 1.000 miliarde euro. De altfel, SUA, Japonia, Brazilia si alte state G20 au indicat ca suplimentarea resurselor FMI in vederea unei implicari mai profunde a creditorului de la Washington in rezolvarea crizei datoriilor de stat depinde de disponibilitatea liderilor europeni de a combina resursele EFSF si ESM.

Intr-o ultima incercare de a convinge Berlinul sa accepte propunerea, Comisia Europeana a transmis un document catre statele membre, in care propunea o majorare a fondului, pana la 940 miliarde euro.

Unii diplomati spun insa ca planul nu este realist, in conditiile in care Banca Centrala Europeana a injectat deja 1000 de miliarde euro in piete, pentru stimularea bancilor, iar guvernele Uniunii Europene si-au luat angajamentul de a adopta masuri economice dure si o disciplina fiscala restrictiva.

"Oficialii se indreapta catre o intelegere pentru crearea unui fond combinat de 700 miliarde euro", a confirmat un diplomat care a vazut raportul Comisiei Europene.

Insa, discutiile decisive vor fi purtate de catre ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale in cadrul unei intalniri la Copenhaga, in cursul saptamanii viitoare.

#zona euro fond ajutor, #fond ajutor Copenhaga, #fond ajutor 700 miliarde euro , #UE