Vrem euro in 2015. Vom fi pregatiti pentru scumpiri in lant si socul celor mai mici salarii din UE?

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 23:00
2894 citiri
Vrem euro in 2015. Vom fi pregatiti pentru scumpiri in lant si socul celor mai mici salarii din UE?

Odata cu aderarea la moneda euro, Romania trebuie sa fie pregatita sa reziste socului psihologic al celor mai mici salarii din UE. De asemenea, trecerea la euro ar putea genera cresteri masive de preturi in piata, crede analistul Dan Petre.

"Ar fi fost mult mai prudent sa anuntam o tinta de aderare sigura prin 2020 si sa intram inainte de acest termen, dar pana nu ne lamurim foarte clar cum va evolua guvernanta zonei euro, trebuie sa ne pastram avantajul de a sta putin in afara", a declarat analistul pentru Business24.

Romania isi va mentine 2015 ca tinta de aderare la zona euro si va incerca sa pastreze nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene, a anuntat premierul Emil Boc. Business24 a contactat analistii si specialistii din domeniu pentru a vedea care sunt riscurile aderarii la zona euro in contextul actual si ce curs valutar ar putea fi stabilit.

Analistul Dan Petre este de parere ca inainte de a lua o astfel de decizie, autoritatile trebuie sa constate daca economia va suporta acest soc psihologic.

De asemenea, odata cu adoptarea monedei euro Romania trebuie sa reziste socului psihologic al celor mai mici salarii din UE. De asemenea, trecerea la euro ar putea genera cresteri de preturi importante pe piata romaneasca.

"In Grecia, au fost familii care nu au putut sa absoarba socul corectarii preturilor in noua moneda. Noi nu avem incasari atat de mari incat sa spunem ca putem castiga mult din eliminarea primelor de risc valutar incat sa ne permitem o economie slaba cu o moneda puternica.

Ar fi fost mult mai prudent sa anuntam o tinta de aderare sigura prin 2020 si sa intram inainte de acest termen, dar pana nu ne lamurim foarte clar cum va evolua guvernanta zonei euro, trebuie sa ne pastram avantajul de a sta putin in afara", a declarat Dan Petre pentru Business24.

De asemenea, acesta propune o formula mediana prin care moneda nationala sa fie legata de o rata de schimb a euro, dupa modelul Bulgariei.

"Nu zic sa mergem pe o politica asemanatoare Bulgariei, care pentru orice euro care intra in tara emite 1,98 leva, dar trebuie sa fim siguri ca putem sustine economic si social aderarea la zona euro.

Ar trebui sa renuntam la acest scenariu in care tratamentul reuseste, dar pacientul a murit", a mai adaugat acesta.

In opinia sa, Romania se grabeste sa intre in zona euro fiindca "prefera sa fie in situatii formale decat in situatii reale, in conditiile in care statele puternice "privesc Romania cu un fel de ingaduinta vag distrata".

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, este de parere ca obiectivele referitoare la deficitul bugetar si scaderea inflatiei pot fi atinse pana in 2015, insa aderarea Romaniei la zona euro nu depinde doar de "bucataria interna".

Croitoru sublinieaza faptul ca Romania trebuie sa ia in considerare criza datoriilor suverane, care este departe de a fi rezolvata. "S-a stins un foc, insa nu s-au inlaturat cauzele profunde".

Consilierul guvernatorului BNR a mai declarat intr-un interviu anterior pentru Business24 ca actuala criza economica nu va accelera aderarea la euro ci, din contra, ar putea pune anumite piedici. Mai mult, in acelasi interviu, Croitoru spunea ca Europa trebuie mai intai sa-si rezolve problemele, pentru a nu schimba o moneda buna - leul- cu una slaba.

"Nu poti sa cedezi politica monetara fiind nepregatit. Cand intri in zona euro pierzi doua canale de ajustare din patru - rata de schimb si rata dobanzii. In cazul unul soc economic, toate ajustaile s-ar face mult mai brutal doar cu doua canale. Grecia este un exemplu de tara insuficient pregatita in termenii disciplinei fiscale", a declarat Lucian Croitoru pentru Business24.

In opinia sa, mentinerea obiectivului 2015 actioneaza ca un catalizator pentru accelerarea unor reforme de care Romania oricum are nevoie.

"2015 aduna mai multa coerenta in jurul deciziilor de politica. Asta nu inseamna ca 2015 este o tinta batuta in cuie. Este de preferat sa amani cu 2-3 ani, dar sa intri bine pregatit. Acest obiectiv este o tinta interna stabilita de Romania in legatura cu modul in care isi coordoneaza politica, nu este o tinta agreata cu partenerii din strainatate", a mai adaugat acesta.

Pe de alta parte, presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, spune ca aderarea la zona euro este o conditie mai mult decat necesara pentru exportatori, avand in vedere faptul ca 70% din schimburile comerciale se realizeaza cu state din UE. In plus, exportatorii vor scapa de "stresul valutar".

Un alt avantaj pe care Ionescu il puncteaza este ajutorul pe care Romania l-ar putea primi din partea statelor puternice, in caz de pericol economic.

"Cand a trebuit sa intram in Schengen ne-au spus ca avem criteriile tehnice, insa nu le avem pe cele politice. De data asta, poate face si UE un efort pentru noi. Pana in 2015 mai e timp, vom pune la punct si inflatia. Atunci vom indeplini trei criterii din patru. Daca a facut anumite concesii pentru alte tari, de ce nu ar putea sa faca asta si pentru Romania?", a declarat Mihai Ionescu pentru Business24.

Intrarea automata in zona euro, o dorinta "zurlie", dar periculoasa

Declaratia facuta de fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, potrivit careia aderarea la zona euro ar trebui sa se faca automat, este contestata de analistii si specialistii contactati de Business24.

"Aderarea la euro nu se poate face automat. Cand semnezi intrarea in UE, te angajezi ca vei face si pasul spre euro. Nu toti intra cand vor. Aici sunt interese si jocuri", a declarat Mihai Ionescu.

Analistul Dan Petre crede ca acesta este un scenariu imposibil avand in vedere faptul ca sunt state cu probleme structurale ca Turcia si Croatia.

Va dati seama ce ar insemna sa fim nevoiti sa "inghitim" Turcia, o tara cu aproximativ 80 de milioane de locuitori si s-o integram in euro. Asta ar insemna ca toate depozitele bancare turcesti ar fi schimbate peste noapte in euro. Ar aparea 1 milion de probleme", a declarat acesta.

In plus, analistul este de parere ca aceasta decizie ar elimina palierul pe care Uniunea l-a gasit pentru a pregati economii prin aderarea politica si economica.

La ce curs valutar intram in zona euro?

Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, spune ca Romania trebuie sa intre in zona euro la un curs cat mai aproape de zona de echilibru, insa nu s-a lansat in previziuni.

"La cum arata economia acum, nivelul cursului este in linie cu fundamentele economice. Intre timp se pot produce schimbari care sa modifice cursul fata de pozitia sa de echilibru. Noi nu avem interesul sa fie nici supra-apreciat, nici sub-apreciat, fiindca odata intrati acolo se va face corectia", a precizat acesta.

Presedintele ANEIR a afirmat ca aderarea la zona euro se va face la un curs de 4,1-4,3 lei/euro.

Pe de alta parte, Dan Petre lanseaza ipoteza unui curs de 3,30-3,50 lei/euro, insa atrage totodata atentia asupra riscului de a ne afla in aceeasi situatia ca si Grecia, care a intrat la un curs supraevaluat al drahmei.

"Dupa parerea mea ar trebui sa incercam o crestere substantiala si robusta a PIB-ului in 5 ani de zile, sa incetam acest ciclu de "stop and go". Problema este daca putem intra in Uniunea monetara cu salarii medii de 1000 de lei/luna? ", se intreaba acesta.

#aderare zona euro, #romania curs valutar zona euro, #romania zona euro 2015, #vladescu aderare automata zona euro, #salarii ue , #UE