Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Voestalpine se asteapta ca regulile UE privind emisiile de CO2 sa o dezavantajeze

Voestalpine se asteapta ca regulile UE privind emisiile de CO2 sa o dezavantajeze

Directorul executiv al grupului siderurgic austriac Voestalpine, Wolfgang Eder, a spus joi ca, aparent, Bruxelles-ul se indreapta spre o decizie in privinta regulilor de emisii de dioxid de carbon care ar fi mai degraba nefavorabila companiei. In aceste conditii, sansele construirii noului combinat de la Marea Neagra intr-o tara din Uniunea Europeana se reduc, a adaugat el.


"Se pare ca Bruxelles-ul se indreapta spre o decizie care ar fi mai degraba nefavorabila pentru noi", a declarat Eger.


Tarile avute in vedere de Voestalpine pentru realizarea investitiei, evaluate la 5-6 miliarde euro, erau Romania, Bulgaria, Ucraina si Turcia, doar primele doua fiind membre ale UE.


Potrivit proiectului de declaratie finala a summitului UE, presedintia blocului comunitar isi mentine ca obiectiv incheierea unui acord, in luna decembrie, privind planul european de combatere a incalzirii globale, dar va tine cont de "situatia specifica" a fiecarui stat membru.


In proiectele sale legislative, Comisia Europeana propune sa fie tranzactionata fiecare tona de CO2 emisa de industria grea - ceea ce reprezinta 40% din cele 2,2 miliarde de tone emise in fiecare an in Uniune - incepand cu 1 ianuarie 2013 si sa aloce fondurile astfel obtinute pentru trecerea la o energie nepoluanta.


Mai devreme, Voestalpine a anuntat ca va amana pana in 2009 luarea unei decizii cu privire la construirea otelariei de la Marea Neagra, cu o capacitate de 5,5 milioane de tone de otel/an, din cauza incertitudinilor asupra finantarii si a cererii.


"Nu este necesar sase ia o decizie rapida, mai ales intr-o perioada in care finantarea este dificila, asa ca pot sa mai astepte si sa vada ce va face Uniunea Europeana ", a declarat analistul Hermann Reith, de la BHF Bank din Frankfurt, pentru Reuters.


El se asteapta, totusi, ca grupul austriac sa continue cu proiectul otelariei, care este unul cheie pentru strategia sa pe termen lung.


Pe bursa din Viena, actiunile Voestalpine stagnau la 19 euro in jurul orei 16:10, ora Romaniei, recuperand deprecierea din prima parte a sedintei. De la inceputul acestui an, titlurile companiei au pierdut doua treimi din valoare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1401 ori