Venetienii recunosc anexarea Crimeii de catre Rusia, cand la Bruxelles si Roma se cer noi sanctiuni

Joi, 19 Mai 2016, ora 17:52
10710 citiri
Venetienii recunosc anexarea Crimeii de catre Rusia, cand la Bruxelles si Roma se cer noi sanctiuni
Foto: Kremlin

Politica tarilor membre UE fata de Moscova tinde sa fie data peste cap de votul acordat in parlamentul regiunii italiene Veneto, prin care alesii locali recunosc Crimeea ca parte a Federatiei Ruse.

Acesta exact in momentul in care seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, a anuntat ca se asteapta la o reinnoire a sanctiunilor economice dictate impotriva Rusiei, ca urmare a anexarii peninsulei si a declansarii crizei din Ucraina, relateaza Reuters.

Lovitura de acasa

Mogherini a mentionat intr-un interviu pentru Die Welt ca se asteapta ca sanctiunile economice impotriva Rusiei sa ramana in vigoare si in a doua jumatate a acestui an.

"Sefii de stat si de guvern din Uniune au conditionat ridicarea sanctiunilor de respectarea acordului Minsk II. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat", a completat ulterior Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Pana in prezent, mai multi oficiali din statele UE au sugerat ca nivelul sanctiunilor ar trebui cel putin diminuat pentru a detensiona relatiile dintre blocul comunitar si Moscova.

"Intotdeauna au existat opinii diferite in ceea ce priveste politica de sanctiuni aplicata de noi. Probabil ca va fi la fel si in continuare, dar in ciuda diferentelor de opinii a existat intotdeauna unitate in activarea acestor masuri", a explicat Mogherini.

Pentru a pastra sanctiunile economice dictate impotriva Rusiei este necesar votul unanim al celor 28 de reprezentanti ai statelor membre.

Insa, Mogherini primeste cea mai dura lovitura tocmai din Italia natala, unde alesii locali ai majoritatii aflate la carma regiunii Veneto au votat pentru recunoasterea Crimeii ca parte integranta a Rusiei.

Prima fisura

Pentru liderii politici europeni este o veste neasteptata, Veneto fiind prima regiune din UE care ia o astfel de decizie in dezacord cu politica comuna dictata de Bruxelles.

Consiliul regiunii Veneto a adoptat rezolutia de recunoastere a apartenentei Crimeei la Federatia Rusa cu 27 de voturi din 51, informeaza ziarul Pravda.

Conform rezolutiei, presedintele Consiliului, Roberto Ciambetti, si cel al regiunii, Luca Zaia, sunt imputerniciti sa negocieze cu guvernul si parlamentul Italiei, dar si cu institutiile europene reconsiderarea relatiilor dintre Bruxelles si Moscova.

In acelasi timp, cei doi au sarcina si de infiinta un comitet care sa se ocupe cu strangerea de semnaturi din partea populatiei pentru ridicarea sanctiunilor economice aplicate de europeni Rusiei.

Documentul adoptat in Consiliul Regiunii Veneto arata ca Italia pierdut 3,6 miliarde de euro ca urmare a intreruperii relatiilor comerciale cu Rusia din anumite sectoare.

"Regiuni ca Lombardia, Emilia-Romagna si Veneto au inregistrat cele mai mari pierderi ca urmare a embargoului comercial cu Rusia, exportul de marfuri fiind afectat in procent de 72% la nivelul celor trei zone", se mentioneaza in rezolutie.

Vestea este dureroasa si pentru ucraineni, in conditiile in care ambasadorul Kievului in Italia, Evgeniy Perelygin, a cerut printr-o scrisoare adresata alesilor din Veneto sa voteze impotriva acestui document.

In schimb, la Moscova, purtatorul de cuvant al ministrului de Externe, Mariya Zakharova, a sugerat ca propaganda anti-Rusia din Occident incepe sa isi piarda din efect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#sanctiuni economice Rusia, #politica ue, #relatii UE Rusia, #criza Ucraina, #anexare Crimeea , #UE