Utilitatile de apa, modernizate pe banii BERD

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 17:21
1425 citiri
Utilitatile de apa, modernizate pe banii BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustine modernizarea si regionalizarea utilitatilor de apa din Romania printr-un program de cofinantare de 200 milioane euro, care permite municipalitatilor sa foloseasca subventii de la Fondul de Coeziune al UE, potrivit unui comunicat, relateaza NewsIn.

Prin intermediul noii facilitati - Programul de Cofinantare pentru Fondul Regional de Coeziune UE (R2CF) - BERD creeaza un instrument de finantare care va sustine investitii esentiale in infrastructura de apa si apa reziduala, ajutand in acest fel ca utilitatile din Romania sa-si alinieze serviciile la standardele de mediu din UE.

De asemenea, se estimeaza ca finantarea de 200 milioane euro va mobiliza investitii suplimentare de aproape 1,5 miliarde euro in infrastructura de apa si apa reziduala din Romania, se mai arata in comunicatul emis marti de BERD.

Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va colabora cu Asociatia Romana de Apa pentru a promova monitorizarea performantelor si imbunatatirilor serviciilor prin intermediul unui program de benchmarking ce ofera repere comparative pentru operatorii de apa din Romania.

Primul beneficiar al acestui program este unul din cei mai mari furnizori de apa din Romania, SC Raja SA Constanta, ce opereaza in judetele Constanta si Ialomita, care a primit de la BERD un imprumut de 33 milioane euro, bani ce vor fi folositi pentru extinderea si reabilitarea sistemelor de furnizare a apei si de colectare a apelor reziduale in 24 de localitati din cele doua judete.

Investitia este cofinantata prin Fondul de Coeziune al UE cu suma de 145 milioane euro.

"Programul de Cofinantare prin Fondul Regional de Coeziune UE se bazeaza pe experienta bancii in sprijinirea reformelor din sectorul de apa din Romania, precum si pe un parteneriat de succes si de lunga durata cu SC Raja SA Constanta.

Acest proiect va sustine regionalizarea serviciilor de apa si apa reziduala in judetele Constanta si Ialomita si va facilita disponibilitatea viitoare a unor servicii de apa de calitate", a declarat directorul BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu, Jean-Patrick Marquet.

Pana in prezent, BERD a acordat finantare pentru 18 utilitati de apa ajutand la atragerea de fonduri in valoare de 500 milioane euro din programele de pre-aderare.

De la inceputurile activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei si a mobilizat investitii suplimentare de peste 9 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apa, #berd, #euro, #modernizare, #utilitati , #UE