Uniunea Europeana, la degetul Marii Britanii. Cat de imprevizibili pot fi englezii?

Luni, 11 Mai 2015, ora 18:10
3501 citiri
Uniunea Europeana, la degetul Marii Britanii. Cat de imprevizibili pot fi englezii?
Foto: Wikimedia

Urmatoarele 18-24 de luni se anunta a fi hotaratoare pentru forma pe care o va imbratisa Uniunea Europeana in urmatoarele decenii, iar Marea Britanie tocmai a pornit cronometrul.

Reinvestirea lui David Cameron in functia de sef al cabinetului britanic va fi onorata de organizarea referendumului prin care insularii vor trebui sa decida daca raman sau ies din UE.

Insa, realegerea conservatorlor lui David Cameron intr-o maniera fara drept de apel si total neasteptata ii ofera premierului britanic sansa de a initia un program de reforme europene de care sa beneficieze toti membri Uniunii, scrie fostul prim-ministru suedez Carl Bildt intr-un editorial Project Syndicate.

De pe alte pozitii

Timp de cativa ani, Cameron a fost nevoit sa cedeze presiunilor facute de aripa anti-europeana din Partidul Conservator, mai mult pentru a limita influenta partidului UKIP, care militeaza pentru iesirea din Uniune.

Insa, victoria inregistrata in alegerile de saptamana trecuta a consolidat pozitia premierului britanic, lasand oportunitatea ca acesta sa se prezinte sub aspectul sau de european devotat si pragmatic.

Intr-o serie de discursuri publice din ultimii ani, David Cameron a facut referire frecvent la un program de reforme europene axat pe crestera competitivitatii in cadrul UE si cresterea gradului de transparenta al institutiilor de la Bruxelles.

Intr-o epoca in care ne confruntam cu revansismul rusesc si cu raspandirea conflictelor in Orientul Mijlociu, discursul lui Cameron pare binevenit, mai ales daca va fi completat cu un program de reforme in domeniul politicii comune externe si al securitatii.

Daca premierul britanic va initia acest dialog in cadrul inatlnirii Consiliului European din iunie ar pune in miscare un proces de pe urma caruia sa beneficieze toate tarile Europei.

De acolo, sarcina de a propune initierea acestor reforme intr-un pachet de politici comune care sa intre in vigoare din 2017 ar intra direct in responsabilitatea presedintelui Consiliului, Donald Task si a succesorilor sai din Luxemburg, Olanda, Slovacia si Malta.

Acesta este un proces in care toate cel 28 de state ale Uniunii tebuie sa fie implicate si, mai mult decat Comisia Europeana, sa preia comanda. Institutiile politice al fiecarei natiuni pot implementa mai cu succes aceste reforme.

Anul viitor va fi o perioada destul de agitata prin prisma dezbaterii asupra acestor reforme si a referendumului pe care britanicii trebuie sa il organizeze.

Electorat imprevizibil

Pentru moment, sondajele de opinie arata ca electoratul britanic agreeaza apartenta la Uniunea Europeana. Pe de alta parte, niciun sondaj efectuat inainte de alegerile recente nu dadea ca sigura victoria lui Cameron si nici scorul zdrobitor cu care a fost obtinuta.

Asa ca, ramane doar o iluzie sa sustii ca nu exista niciun risc inerent in organizarea unui referendum cu privire la apartenta Marii Britanii la UE. Sigur, Uniunea poate influenta destul de mult rezultatul final.

In urmatoarele 18 luni se pot realiza atat acest reforme, cat si alte politici cheie, printre care semnarea Tratatului Transatlantic de Comert si Investitii (TTIP) cu Statele Unite sau realizarea pietei digitale unice.

Succesul acestora si beneficiile obtinute in urma implementarii lor vor cantari si mai mult in balanta votului pro-european din Regatul Unit.

In schimb, o decizie de a parasi Uniunea va initia o complicata si dureroasa procedura de parasire a comunitatii si lungi negocieri pentru sabilirea noilor relatii comrciale si politice.

Nu se intrevad optiuni atractive, si oricat de mult s-ar stradui partile, influenta globala a Marii Britanii, ca si cea a UE va fi mult diminuata in urma separarii celor doua.

Efect contagios

Stabilirea unui asemenea precedent poate periclita chiar Uniunea in sine, pe masura ce si alte state ar putea sa urmeze exemplu Regatului Unit.

Iar cum aceasta este si una dintre strategiile presedintelui rus Vladimir Putin, ne putem astepta ca acesta sa incurajeze si chiar sa finanteze aceste miscari secesioniste.

In prezent, Europa trebuie sa faca fata provocarilor din flancul estic si turbulentelor politice care au izbucnit in Orientul Mijlociu si Africa.

Ori, in acest context, o Europa slabita si sfasiata care se confrunta cu pericole in imediata sa vecinatate nu pare un loc foarte sigur.

Remarcabila victorie a lui Cameron ar trebui folosita pentru a scoate la iveala o Europa noua si reformata in cativa ani. Partenerii europeni ai premierului britanic astepta doar ca acesta sa initize propunerile pentru planul sau de reforme.

Exista la fel de bine si riscul ca totul sa decurga extrem de prost, iar amenintarea dezintegrarii UE trebuie tratata cu toata seriozitatea.

#alegeri Marea Britanie, #politica David Cameron, #referendum UE Marea Britanie, #program reforme Cameron , #UE