Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 16:06
1905 citiri
Uniunea Europeana acorda Republicii Moldova 79 de milioane de euro

R. Moldova va primi 79 de milioane de euro din partea UE in perioada 2010-2012, bani destinati pentru sustinerea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de munca la sate, realizarea proiectelor energetice, asigurarea aprovizionarii cu apa potabila si canalizare, modernizarea transportului, informeaza NewsIn.

Premierul Vlad Filat a contrasemnat vineri, in prezenta ambasadorului Dirk Shuebel, seful Delegatiei Uniunii Europene in RM, cele cinci acorduri de finantare cu UE, care presupun o asistenta financiara nerambursabila pentru Republica Moldova, potrivit Jurnal.md.

Premierul Filat a precizat ca acordul de finantare privind programul de stimulare economica a zonelor rurale este in valoare de 45 milioane de euro, iar implementare va avea loc pe parcursul a trei ani cu debursari anuale direct in bugetul de stat.

Cel de-al doilea acord se refera la implementarea proiectului energetic in domeniul biomasei in valoare de 14 milioane de euro.

Cel de-al treilea acord contrasemnat, in valoare totala de 7 milioane de euro, are in vedere un plan concret ce vizeaza transferul de experienta si expertiza de la institutiile din UE catre cele similare din Republica Moldova.

Un alt acord vizeaza finantarea programului de aprovizionare cu apa potabila si canalizare.

Ultimul este acordul de finantare cu Comisia Europeana privind Proiectul de transport municipal in valoare de trei milioane de euro.

Conform documentului, Guvernul Republicii Moldova, in baza cooperarii cu UE, va cofinanta proiectul BERD si BEI destinat procurarii a 90 noi troleibuze pentru municipiul Chisinau.

Seful Delegatiei UE in Moldova, Dirk Schuebel, a declarat ca acordurile semnate vineri reprezinta angajamentului UE pentru Republica Moldova de sustinere a eforturilor de europenizare si reintegrare a tarii.

"Aceasta reprezinta o dovada a unui suport concret din partea UE si nu simple declaratii", a precizat seful Delegatiei UE in R. Moldova.

 

#ue, #republica, #moldova, #programe, #finantare, #nerambursabila , #UE