Una din 10 tigarete consumate in UE, anul trecut, a provenit de pe piata neagra

Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:57
1636 citiri
Una din 10 tigarete consumate in UE, anul trecut, a provenit de pe piata neagra

Una din fiecare zece tigarete consumate in Uniunea Europeana, in anul 2013, a provenit de pe piata neagra, iar dintre acestea, 33% au fost un tip emergent de tigarete ilegale, fabricate cu singurul scop de a fi traficate - "illicit whites".

Astfel, pierderile statelor membre UE cauzate de comertul ilegal cu tigarete s-au ridicat la aproximativ 10,9 miliarde euro, conform unui studiul publicat de KPMG.

Potrivit KPMG, in timp ce numarul de "illicit whites" consumate a crescut cu 15% in comparatie cu 2012, per ansamblu, comertul ilegal cu tigarete in UE a inregistrat o scadere usoara de la un nivel record de 11,1% in 2012 la 10,5% in 2013.

"Cel mai recent raport privind piata ilegala de tigarete a evidentiat faptul ca, odata cu vestile imbucuratoare legate de scaderea contrabandei cu produse din tutun pe cuprinsul UE, au aparut, insa, si alte tendinte care constituie motive de ingrijorare, printre care se numara cresterea continua a consumului de 'illicit whites'. De asemenea, raportul nostru include si semnale de alarma pentru unele tari, unde se consuma volume mari de tigarete de contrabanda", a declarat Robin Cartwright, Partner KPMG.

Unde este cel mai ridicat nivel al comertului ilegal

KPMG a constatat ca nivelul cel mai ridicat de comert ilegal in 2013 s-a inregistrat in Letonia (28,8%), Lituania (27,1%), Irlanda (21,1%), Estonia (18,6%) si Bulgaria (18,2%).

Cele mai mari volume de tigari de contrabanda au fost consumate in Germania si Franta, cu 11,3 miliarde si respectiv 9,6 miliarde de tigari de contrabanda, iar in Polonia si Grecia numarul de "illicit whites" s-a ridicat la 9,1% si respectiv 12,2% din consum.

In total, in UE au fost consumate 58,6 miliarde tigarete de contrabanda; acesta este echivalentul pietei legale de tigarete a Spaniei si Portugaliei laolalta si reprezinta o pierdere totala de venituri fiscale in valoare de 10,9 miliarde euro.

Incidenta contrabandei - excluzand "illicit whites" si produsele contrafacute - a scazut semnificativ, cu 26,7%, pana la 35,6 miliarde de tigarete. Consumul de "illicit whites" a atins un nivel record, de 19,6 miliarde de tigarete, pornind, practic, de la zero in 2006.

Cele mai mari volume de "illicit whites" pentru 2013 au fost inregistrate in Polonia (4,0 miliarde), Grecia (2,8 miliarde), Spania (2,5 miliarde), Bulgaria (1,6 milarde) si Germania (1,4 miliarde).

In ciuda scaderii inregistrate in 2013, piata neagra a produselor din tutun in UE ramane o sursa semnificativa de pierdere de venituri la bugetele guvernelor si un concurent puternic al producatorilor si comerciantilor de pe piata legala.

Aceasta activitate ilegala nu vine doar cu consecinte financiare, ci favorizeaza si criminalitatea in comunitatile locale. British American Tobacco plc (BAT), Imperial Tobacco plc (Imperial), Japan Tobacco International (JTI) and Philip Morris International Inc (PMI) continua sa aloce resurse semnificative pentru combaterea problemei - in plus fata de cerintele prevazute in Acordurile de Cooperare semnate cu Comisia Europeana - bazandu-se pe convingerea ca solutiile eficiente necesita o cooperare solida intre guverne, organele de aplicare a legii, producatori si comerciantii cu amanuntul.

#tigari contrabanda, #studiu tigari , #UE