Ultimatum de la UE

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 10:07
1259 citiri
Ultimatum de la UE

Activarea clauzei de salvagardare pluteste amenintator deasupra Romaniei. Un raportul critic privind situatia din agricultura va fi citit astazi in cadrul Comisiei Europene.

Astazi, in Comisia Europeana (CE), comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va da citire unui nou raport de audit privind situatia din agricultura Romaniei. Date fiind problemele depistate de inspectorii europeni, raportul nu se poate finaliza prin trimiterea unei scrisori normale de audit catre autoritatile romane.

Autoritatile de la Bucuresti se asteapta la o scrisoare care ar urma sa vizeze aplicarea clauzei de salvgardare. O decizie in acest sens ar putea fi luata la recomandarea expertilor CE abia in luna decembrie. Controlul de audit din 3-7 septembrie este al treilea derulat in Romania in domeniul agriculturii, cu toate ca, pentru anul acesta, CE programase doar doua.

Suspecti de frauda

Chiar daca recunoaste eforturile autoritatilor romane pentru alinierea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) la cerintele comunitare, CE sustine ca "se astepta la progrese mai importante dupa auditul efectuat in luna iunie a acestui an".

Acestea ar fi trebuit sa se traduca, in primul rand, in finalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) si a controlului administrativ. Intarzierile nepermis de mari inregistrate de autoritatile de la Bucuresti ar putea sa fie sanctionate extrem de dur: reducerea fondurilor destinate platilor directe din agricultura si dezvoltare rurala.

Platile pentru agricultori vor fi platite din bugetul de stat,sustin autoritatile de la Bucuresti, asa cum este normal. La depunerea deconturilor la Bruxelles - pentru ca CE trebuie sa vireze 25% din cei 55 de euro alocati pe fiecare hectar cultivat - s-ar putea ivi probleme. Contributia UE ar putea fi diminuata, iar diferenta va fi suportata, probabil, din bugetul de stat.

Cea mai mare problema descoperita de inspectorii europeni este supradeclararea terenurilor; cu alte cuvinte, mai multe persoane s-au declarat proprietari pe aceeasi suprafata de teren, iar CE suspecteaza ca, in acest fel, s-a intentionat fraudarea fondurilor europene.
Reactii "birocratice"

O delegatie de specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii, condusa de secretarul de stat pe relatia cu UE Cornelia Harabagiu, se afla deja la Bruxelles. In cautarea unor solutii, cabinetul Tariceanu II, prin Agentia pentru Strategii Guvernamentale, pregateste un "studiu privind problemele din agricultura". ASG va realiza un studiu sociologic privind modul in care producatorii agricoli percep politica guvernamentala in domeniu, la un an dupa aderarea Romaniei la UE.

Continuarea in Evenimentul Zilei

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.