Acordul de Asociere a Moldovei cu UE, parafat la Vilnius

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 09:02
1584 citiri
Acordul de Asociere a Moldovei cu UE, parafat la Vilnius

Republica Moldova si Georgia au parafat separat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeana, joi, la Vilnius, cu putin timp inainte de inceperea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagina din document a fost pastrata pentru a fi parafata festiv, vineri, de catre liderii celor doua tari.

Partea tehnica a parafarii celor peste 900 de pagini ale acordului a durat cateva ore, negociatorii de la Bruxelles si Chisinau punandu-si semnatura pe fiecare pagina, relateaza Europa Libera.

La acest proces au participat negociatorii-sefi din partea Republicii Moldova - ministrul de Externe Natalia Gherman si adjunctul ministrului Economiei, Octavian Calmac - si cei ai UE - seful Directiei pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, si negociatorul-sef pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare, Luc Devigne.

Potrivit surselor oficiale, in cazul R.Moldova, ultimele parafe vor fi puse, vineri, de premierul moldovean Iurie Leanca si de Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

La Vilnius, in paralel cu summitul Parteneriatului Estic, au loc mai multe reuniuni internationale, intre care un forum al organizatiilor neguvernamentale din tarile Parteneriatului Estic, la care participa, intre altii, comisarul pentru Extindere Stefan Fule si ministrii de externe ai Suediei si Poloniei, Carl Bildt si Radek Sikorski.

#acorduri asociere Uniunea Europeana, #republica moldova , #UE