Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE zdrobeste cartelul cuprului

UE zdrobeste cartelul cuprului

Comisia Europeana i-a amendat cu 222,3 milioane de euro pe principalii producatori de tevi din cupru, pentru ca opereaza cu preturi fixe si si-au impartit piata.Comisia i-a acuzat pe suedezii de la Boliden, britanicii de la IMI, finlandezii de la Outokumpu Oyj si italienii de la SMI ca au format un cartel in perioada 1988-2001, pentru divizarea unei piete in valoare de 1,15 miliarde de euro anual.

"Aceste companii au format un adevarat cartel, aveau coduri secrete, se intalneau in saloanele unor aeroporturi obscure, totul pentru a evita sa se concureze intre ele, prin stabilirea unor volume de productie si cote de piata bine determinate", se arata in declaratia Comisiei.

Cea mai mare parte din amenda a primit-o SMI, mai exact 67,1 milioane de euro.

Outokumpu si Boliden au "incasat" 36,14 milioane de euro si, respectiv, 32,6 milioane.

Toate aceste companii au anuntat ca vor face apel, intrucat amenzile sunt disproportionate in raport cu situatia reala.

IMI are de platit 44,98 de milioane de euro.

Ca rezultat al cooperarii cu autoritatile europene, Mueller Industries a reusit sa scape de amenda.

Potrivit legislatiei actuale, Comisia poate impune amenzi ce se ridica la 10 procente din veniturile anuale ale "inculpatului".

Cuprul este folosit la fabricarea de tevi sanitare pentru locuinte alaturi de principala intrebuintare in producerea de cablu electric.

Sursa: Reuters

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 846 ori