UE vrea sanctionarea tarilor cu deficite mari

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 22:43
973 citiri
UE vrea sanctionarea tarilor cu deficite mari

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana sunt de acord cu necesitatea sanctionarii automate a statelor cu deficite bugetare peste nivelul prevazut in legislatia comunitara, dar au amanat discutiile referitoare la introducerea unui mecanism permanent de rezolvare a crizelor din zona euro, potrivit Mediafax. 

Participantii la reuniunea ministrilor de Finante comunitari urmeaza sa discute, luni, si o scrisoare prin care noua tari, intre care si Romania, au solicitat excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, relateaza Reuters.

Surse din zona euro au declarat ca propunerea nu a fost sustinuta de unele state mari din UE, astfel incat este probabil ca aceste costuri sa fie luate in considerare indirect, atunci cand Comisia Europeana analizeaza nivelul deficitelor si datoriilor.

Reformele legate de Planul de Stabilitate si Crestere au rolul sa previna declansarea unei noi crize a datoriilor suverane, de timpul celei din Grecia, dupa ce legislatia actuala s-a dovedit ineficienta pentru impunerea unor limite datoriilor si deficitelor, relateaza Reuters.

"Sanctiunile ar trebui sa fie o consecinta normala, cvasi-automata, daca sunt incalcate regulile", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si monetare Olli Rehn, inainte de inceperea reuniunii.

In pofida faptului ca au avut loc mai multe intalniri, de la inceperea discutiilor pe aceasta tema, in luna mai, exista putine detalii referitoare la progresul negocierilor.

Termenul limita pentru stabilirea modificarilor este sfarsitul lunii octombrie, iar reforma trebuie aprobata la un summit al liderilor UE. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #deficite, #sanctiuni , #UE