Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE vrea sa foloseasca fiscalitatea pentru a proteja mediul

UE vrea sa foloseasca fiscalitatea pentru a proteja mediul

Comisia Europeana va face, in curand, propuneri pentru "taxe de mediu" care sa contribuie la economisirea energiei si sa reduca emisia de gaze cu efect de sera, au declarat, luni, oficiali europeni citati de Reuters.

Liderii politici ai Uniunii Europene s-au angajat, luna aceasta, sa stabileasca tinele pentru reducerea emisiilor de gaze poluante si folosirea energiei regenerabile iar introducerea de taxe va fi un instrument cheie pentru atingerea acestor obiective, a declarat comisarul european pentru probleme de fiscalitate, Laszlo Kovacs, in cadrul unei conferinte de presa.

"Vreau sa folosesc o Carte Verde pentru a promova taxele energetice la nivelul UE", a mai spus Kovacs.

Taxele ii pot determina pe cei cinci sute de milioane de consumatori ai blocului european sa foloseasca mai eficient resursele iar veniturile vor fi readuse in circuitul economic, a mai spus comisarul. Taxele sunt la fel de nepopulare din punct de vedere electoral la nivelul UE cum sunt si la nivel national si adoptarea acestora necesita unanimitatea din partea celor 27 de state UE.

Kovacs si comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas vor publica idei pentru folosirea taxelor pentru reducerea emisiilor. "Instrumentele pietei sunt cele mai directe si simple modalitati de a-l determina de poluator sa plateasca", a mai spus Dimas, care a adaugat ca "exista o logica a actiunii la nivel european".

Kovacs vrea sa ridice taxele comerciale minime pentru combustibilii diesel, pentru a reduce poluarea provenita, in parte, de la camioanele care fac ocoluri prin tari vecine in care combustibilul este mai ieftin.

Dimas a spus ca, in cazul in care toate statele adopta taxe de mediu similare, nu va mai exista pierderi de competitivitate intre statele UE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 805 ori