UE vrea sa evite un posibil veto al Londrei pe bugetul 2014-2020

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 11:38
1316 citiri
UE vrea sa evite un posibil veto al Londrei pe bugetul 2014-2020

Oficialii Uniunii Europene cauta mijloace legale pentru a evita un posibil veto al Marii Britanii pe bugetul 2014-2020, scrie EurActiv, citand diplomati europeni.

Marea Britanie este, alaturi de Germania si Franta, unul dintre contributorii neti care solicita reduceri majore la bugetul UE in viitorul exercitiu bugetar 2014-2020. Argumentul Londrei este acela ca bugetul comun trebuie sa fie in concordanta cu austeritatea din majoritatea statelor membre.

Aflat sub puternica presiune a euroscepticilor din propriul sau partid si cu un mandat ferm din partea Parlamentului de a cere taieri la buget, premierul britanic David Cameron ar putea uza de dreptul de veto la Consiliul European din 22-23 noiembrie.

Germania si alte tari se tem ca atitudinea Londrei va arunca negocierile privind viitorul buget in haos, deturnand atentia de la probleme mult mai stringente in prezent, precum situatia din zona euro, care a intrat din nou in recesiune. In plus, lipsa unui acord saptamana viitoare ar submina increderea pietelor in UE intr-un moment foarte delicat.

Diplomatii europeni apreciaza ca britanicii sunt singurii care ar putea impiedica ajungerea la un acord la summit si sustin ca institutiile europene se gandesc cum pot contracara, legal, un eventual veto al perfidului Albion.

Daca nu se va ajunge la un acord pe exercitiul bugetar 2014-2020, bugetele anuale se vor calcula in functie de cheltuielile din 2013, la care se adauga 2% pentru inflatie, ceea ce i-ar putea costa pe britanici mai mult decat actuala contributie. In plus, pentru un buget anual nu este nevoie de unanimitate, situatie in care Marea Britanie nu si-ar mai putea exercita dreptul de veto.

Berlinul incearca sa ajunga la un compromis cu Londra

In timp ce oficialii europeni se gandesc cum sa evite un veto britanic, Berlinul incearca sa ajunga la un compromis cu Londra, pentru a se obtine un acord saptamana viitoare, misiune dificila in conditiile in care, pana acum, oficialii britanici au fost destul de vagi si nu au avansat clar o cifra privind reducerile bugetare.

Pentru a veni in intampinarea tarilor net contributoare, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus o reducere de 80 de miliarde de euro fata de propunerea Comisiei Europene si mentinerea "rabatului britanic" (o reducere pentru contributia de TVA pentru anul urmator, obtinuta pentru prima data de Margaret Thatcher in 1984).

Propunerea lui Herman Van Rompuy nu multumeste insa pe nimeni.

Marea Britanie, Germania, Suedia si Olanda solicita reduceri intre 100 si 200 de miliarde de euro fata de propunerea de aproximativ 1.000 de miliarde a CE. De cealalta parte, Romania, Polonia si celelalte tari din grupul "Prietenii coeziunii" resping categoric o reducere la fondul de coeziune, menit sa micsoreze disparitatile intre noile si vechile state membre. Nici Franta nu considera acceptabila propunerea, care afecteaza subventiile directe din agricultura.

Diplomatii europeni apreciaza insa ca tari precum Polonia, Ungaria sau Cehia nu vor ameninta cu dreptul de veto, chiar daca se vor decide taieri la coeziune. Nici Franta nu va putea sa recurga la acest mecanism, daca Germania si alte tari sunt dispuse sa ajunga la un acord, mai sustin ei.

Drept de veto in Romania

Daca Romania va intra si ea in ecuatia utilizarii dreptului de veto, asa cum doreste premierul Victor Ponta, ramane de vazut. Este insa destul de dificil, in conditiile in care Bucurestiul nu are argumente pentru a cere bani mai multi.

Potrivit Deutsche Welle, in conditiile in care Romania a atras abia o zecime din sumele puse la dispozitie in exercitiul bugetar 2007-2013, reprezentantul tarii la Consiliul European nu va avea "argumente puternice" de partea sa. "Este ceva care nu mai tine de abilitatea diplomatica sau de talent persuasiv", precizeaza DW, adaugand ca singura modalitate prin care Romania mai poate influenta in folosul ei deciziile liderilor europeni este oferita de grupul "Prietenii coeziunii".

Pe de alta parte, Polonia, unul dintre principalii actori ai acestui grup, ar putea la un moment dat - daca obtine ceea ce vrea - sa-si vada de propriile interese si sa-i lase pe ceilalti "prieteni" sa se descurce singuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Londra drept veto, #drept veto UE, #masuri UE drept veto , #UE