UE vrea sa controleze strict exportul de medicamente folosite in injectiile letale

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:18
1520 citiri
UE vrea sa controleze strict exportul de medicamente folosite in injectiile letale

Comisia Europeana a adoptat reguli mai stricte asupra exportului de medicamente folosite in injectiile letale, relateaza miercuri BBC News.

Firmele din UE care vor sa exporte astfel de medicamente, precum sedativul tiopental de sodiu, vor trebui de acum inainte sa se asigure ca acestea nu sunt folosite pentru executii.

Decizia ar putea incetini rata de executii din SUA, unde medicamentul poate fi folosit prin lege in injectiile letale, dar unde stocurile sunt reduse.

Organizatiile europene de aparare a drepturilor omului au salutat restrictiile, considerandu-le "un pas pozitiv".

UE nu vrea ca medicamentele exportate de aici sa fie folosite pentru pedepse inumane

Comisia Europeana a precizat ca vrea sa se asigure ca niciun medicament exportat din UE nu este folosit "in pedeapsa capitala, tortura sau alte tratamente sau pedeapse crude, inumane sau degradante".

Pedeapsa cu moartea este interzisa in toate din cele 27 de state membre ale UE, iar Bruxellesul cere interzicerea sa in intreaga lume.

Tiopentalul de sodiu este cerut legal pentru a fi folosit in injectiile letale in cele 34 de state americane care practica in continuare pedeapsa capitala. Acesta este cel mai important dintr-un numar de trei medicamente folosite pentru executii. Cu ajutorul tiopentalului de sodiu, persoana condamnata devine inconstienta inainte de administrarea medicamentelor letale.

Pentobarbitalul, interzis in UE

Sigurul producator american al acestui medicament, Hospira, a oprit in acest an productia.

Tiopentalul de sodiu este in continuare produs in Marea Britanie, Italia, Germania, Austria si Danemarca, insa in aprilie guvernul britanic a impus o interictie a exporturilor dupa ce a fost dat in judecata de grupul de aparare a drepturilor omului Reprieve.

Producatorul indian Kayem Pharmaceuticals a anuntat de asemenea ca nu va mai vinde medicamentul inchisorilor din SUA.

Deficitul de astfel de medicamente in SUA a condus deja la o scaderea marcanta a numarului executiilor.

Unele state americane si-au facut rezerve de tiopental de sodiu, in timp ce altele au trecut la un alt medicament, pentobarbital, insa si acesta este acoperit de interdictia UE.

Companiile farmaceutice sustin ca pentobarbitalul are drept scop tratarea epilepsiei

Producatorul danez de pentobarbital, Lundbeck, a ridicat obiectii impotriva "intrebuintarii gresite neplacute" a produsului sau, creat pentru tratamentul impotriva epilepsiei, si a introdus verificari pentru a se asigura ca nu este transportat catre inchisorile din SUA.

Directorul executiv al Reprieve, Clare Algar, a precizat ca decizia Comisiei este un "prim pas important si pozitiv".

"Orice companie farmaceutica ce doreste sa-si pastreze reputatia etica trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca medicamentele sale nu sunt folosite pentru a omori detinuti", a precizat Clare Algar intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniunea europeana, #export medicamente letale, #pentobarbital, #companii farmaceutice , #UE