UE vrea sa atraga si state din afara zonei euro in uniunea bancara

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 11:44
2315 citiri
UE vrea sa atraga si state din afara zonei euro in uniunea bancara

Uniunea Europeana vrea sa atraga in uniunea bancara state din afara zonei euro. In acest sens, va fi infiintat un organism special de supraveghere a sectorului financiar pe langa Banca Centrala Europeana (BCE).

BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor

In prezent, zece din cele 27 de state membre ale UE nu fac parte din zona euro, aspect ce ar putea afecta initiativele de a atribui BCE competente suplimentare de supraveghere a bancilor din regiune.

In acest context, oficialii de la Bruxelles cauta cai alternative, inclusiv crearea unei noi autoritati de reglementare.

"Cea mai buna cale de rezolvare a acestui impediment ar fi crearea unui nou organism in afara BCE. Acest lucru ne va permite sa ignoram orice reguli care vor limita activitatea BCE. In plus, toate statele ce vor adera la noua structura vor avea drept de vot, inclusiv Polonia, Suedia si Romania", a afirmat miercuri europarlamentarul german Sven Giegold.

Infiintarea unei uniuni bancare europene este prevazuta sa se deruleze in trei etape.

In primul rand, BCE va prelua controlul asupra bancilor din zona euro si din statele din afara care isi vor da acordul pentru aceasta competenta a BCE.

In continuare, urmeaza sa fie creat un singur fond din care vor fi achitate compensatiile si datoriile bancilor in faliment, iar mai tarziu va fi creat un sistem unic pentru protectia deponentilor.

Noile conditii ar trebui sa permita, de asemenea, utilizarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru livrarea de asistenta directa institutiilor financiare cu probleme, evitandu-se astfel cresterea excesiva a datoriei publice.

In prezent, mijloacele financiare destinate masurilor anticriza sunt puse mai intai la dispozitia statelor si abia apoi sunt directionate catre bancile cu probleme.

Infiintarea unei uniuni bancare in UE va fi analizata la summitul sefilor de stat si de guvern din UE, ce se desfasoara joi si vineri la Bruxelles.

Traian Basescu participa la lucrarile Consiliul European de toamna

#UE uniune bancara, #uniune bancara zona euro, #intrare state uniune bancara , #UE