UE vrea imprumuturi specifice pentru infrastructura

Luni, 28 Februarie 2011, ora 17:39
1484 citiri
UE vrea imprumuturi specifice pentru infrastructura

Uniunea Europeana vrea sa lanseze, in 2014, imprumuturi specifice pentru marile proiecte de infrastructura si a inceput luni consultari in acest sens, transmite AFP, conform Mediafax.

Comisia Europeana (CE) estimeaza ca pana in 2020 vor fi necesare investitii de 1.500-2.000 de miliarde de euro pentru retele de transport transeuropene, precum si pentru marea infrastructura din transporturi si telecomunicatii.

Fondurile necesare unor astfel de proiecte risca sa fie dificil de obtinut dupa criza financiara, care obliga guvernele sa faca economii, iar creditorii sunt mai precauti.

Companiile care realizeaza mari proiecte de infrastructura "au mari dificultati de finantare a investitiilor pe termen lung, atat de la banci cat si de pe piata", a declarat Philippe Maystadt, presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), intr-o conferinta de presa.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn, a declarat la randul sau ca intr-o perioada de austeritate bugetara trebuie gasite solutii inteligente de finantare a proiectelor de mare interes public.

Concret, imprumuturile pentru proiectele mari ar putea beneficia de sustinerea UE, sub forma de garantii sau prin credite acordate de BEI sau de la bugetul Uniunii.

Ideea imprumuturilor europene pentru proiecte mari a fost lansata in 1993 de fostul presedinte al CE, Jacques Delors.

In documentul publicat luni se arata ca UE nu va obtine fondurile direct de pe piata si ne este vorba despre emisiuni de euroobligatiuni.

In cazul bugetului UE va fi fixat un plafon privind riscurile, iar calitatea proiectelor va fi evaluata de CE si BEI, in special in ceea ce proveste fezabilitatea tehnica si veniturile generate.

Autoritatile europene spera sa atraga noi tipuri de investitori, precum fondurile de pensii si asiguratorii.

Consultarile publice vor avea loc pana pe 2 mai. Comisia Europeana spera sa faca o propunere definitiva in iunie, iar sistemul de finantare sa devina operational in 2014.

#ue, #uniunea europeana, #infrastructura , #UE