UE va incerca sa ajunga saptamana viitoare la un acord asupra bugetului pentru 2013

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 17:00
1344 citiri
UE va incerca sa ajunga saptamana viitoare la un acord asupra bugetului pentru 2013

Uniunea Europeana (UE) va incerca sa ajunga pana marti la un acord asupra bugetului pentru anul urmator, dupa ce negocierile de la Bruxelles nu au condus la un rezultat in aceasta saptamana.

"Consiliul si Parlamentul European, impreuna cu comisia de conciliere, nu au putut ajunge la una acord asupra bugetului UE pentru 2013", se arata intr-un comunicat al UE, potrivit Bloomberg.

Cipru, care detine pana la sfarsitul anului presedintia prin rotatie a UE, va continua eforturile de a reconcilia diferitele pozitii dintre statele membre, se arata in comunicat.

Negocierile asupra bugetului pentru anul urmator au esuat din cauza unei dispute intre statele membre si Comisia Europeana referitoare la deficitul bugetului pentru 2012. Discutiile, care in fapt s-au incheiat inainte sa inceapa, ar putea reprezenta un semn privind neintelegeri asupra chestiunilor pe termen lung privind bugetul UE.

In centrul nemultumirilor s-a aflat un deficit de 8,9 miliarde de euro in privinta necesarului de fiantare pentru 2012. Comisia Europeana a cerut statelor membre sa acopere suma. Mai multe din tarile UE care impun masuri de austeritate in privinta cheltuielilor nationale au pus sub semnul intrebarii fondurile cerute de executivul comunitar.

Intr-un comunicat, negociatorul sef din partea Parlamentului European, Alain Lamassoure, a afirmat ca CE trebuie sa transmita o noua propunere inainte sa fie reluate discutiile, care au marti termenul limita.

Singura propunere asupra careia s-a ajuns la un acord vineri este acordarea unui ajutor de 670 de milioane de euro pentru victimele unui cutremur in Italia. Participantii la discutie nu au clarificat, insa, sursa de finantare a acestui ajutor.

#buget ue, #acord buget UE, #intelegere buget UE , #UE