UE sustine Luxemburgul referitor la secretul bancar

Vineri, 13 Martie 2009, ora 10:03
1530 citiri
UE sustine Luxemburgul referitor la secretul bancar

Dupa Elvetia, Luxemburgul a obtinut joi sustinerea presedintiei cehe a Uniunii Europene in privinta secretului bancar, in contextul in care cele doua tari risca sa fie inscrise pe lista neagra a paradisurilor fiscale, relateaza AFP.

"Luxemburgul este o tara in care sistemul bancar este reglementat si extrem de solid, prin urmare sustinem Luxemburgul", a declarat primul ministrul ceh, Mirek Topolanek, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, premierul si ministrul de finante luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a spus ca nu isi poate imagina cum tara sa, Austria sau Belgia ar putea fi inscrise pe o lista neagra a paradisurilor fiscale.

"Nu pot sa imi inchipui nici pentru o secunda ca Uniunea Europeana va fi de acord sa includa Belgia, Austria si Luxemburgul pe o lista neagra, in contextul in care aceste tari respecta normele europene general admise", a spus Juncker.

Duminica, viceprim-ministrul Cehiei, Karel Schwarzenberg, a aparat deja Elvetia pentru pastrarea secretului bancar.

"Cu siguranta ca sunt unele lacune fiscale in care se pierd cateva milioane de euro, insa independenta unei tari si traditia Elvetiei de a fi neutra si independenta valoreaza mai mult de atat", a declarat Schwarzenberg pentru cotidianul NZZ am Sonntag.

Tarile europene vor sa profite de urmatorul summit G20, ce va avea loc pe 2 aprilie la Londra, pentru a ameliora functionarea si transparenta sistemului financiar international, in contextul actualei crize. Franta, Germania si Marea Britanie vor sa accentueze lupta impotriva paradisurilor fiscale.

#UE, #secret, #bancar, #paradisuri, # fiscale, #elvetia, #luxemburg , #UE