UE strange bancile cu usa: ori dezvaluie activele toxice, ori nu primesc ajutor

Luni, 16 Martie 2009, ora 10:09
1221 citiri
UE strange bancile cu usa: ori dezvaluie activele toxice, ori nu primesc ajutor

Bancile trebuie sa dezvaluie amploarea problemei activelor toxice, daca vor sa obtina sprijinul Uniunii Europene pentru programe de restructurare, a declarat comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, citat de Financial Times.

"Pentru a proteja contribuabilii, bancile care nu vor furniza informatii referitoare la activele toxice detinute nu vor primi ajutoare", a afirmat Kroes la o conferinta organizata de Deutsche Bank, conform Mediafax.

Kroes si-a exprimat frustrarea in privinta comportamentului bancilor. "In cursul numeroaselor intalniri cu directorii unor banci mi s-a spus ca nu banca lor are probleme, ci alte institutii de credit.

Nu se poate ca toate bancile sa fie in regula", a spus ea, adaugand ca este necesar un nivel ridicat de transparenta pentru a detemina amploarea problemelor colective si refacerea increderii.

Toamna trecuta, numeroase state comunitare au acordat sprijin financiar de urgenta pentru sustinerea unor banci, dar in prezent este necesar si acordul comisarului pentru Concurenta.

Daca bancile au nevoie de sprijin o perioada mai indelungata, atunci trebuie sa prezinte programe de restructurare pe termen lung, care sa fie aprobate si de Comisia Europeana.

Banca franco-belgiana Dexia a devenit, vineri, prima dintre aceste institutii de credit, care a prezentat Comisiei detalii referitoare la planurile de restructurare. Comisia Europeana (CE) a deschis o ancheta amanuntita in privinta restructurarii Dexia, pentru a se asigura ca programul este destinat asigurarii viabilitatii pe termen lung a institutiei financiare.

Si guvernele care vor sa ofere bancilor programe de rezolvare a problemei activelor toxice trebuie sa prezinte CE detalii privind problemele institutiilor de credit.

#active, #banci, #restructurare, #sprijin, #toxice, #ue , #UE