UE sprijina statele din Balcanii de Vest

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 10:20
1058 citiri
UE sprijina statele din Balcanii de Vest

Comisia Europeana si institutiile financiare europene, cu sprijinul statelor membre, au aprobat o strategie comuna de investitii in Balcanii de Vest, prin intermediul unei facilitati de granturi si a uneia de creditare pentru finantarea proiectelor prioritare in regiune.

Bancile participante sunt Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar, preluat de Mediafax.

Obiectivul este de a atrage si coordona diferite surse de finantare si imprumuturi destinate unor proiecte importante pentru beneficiarii din Balcanii de Vest.

Initial, vor fi investitii in sectoarele de infrastructura, inclusiv cea sociala. Ulterior, fondurile vor fi orientate si catre companiile mici si mijlocii, cresterea eficientei energetice, precum si in alte domenii.

Comisia Europeana a alocat pana in prezent circa 110 milioane de euro pentru finantarea unor proiecte de infrastructura a oraselor, precum si in domeniul asistentei tehnice.

Aceasta finantare face parte, in prezent, din facilitatea comuna de granturi.

BEI, BERD si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-au angajat sa contribuie fiecare cu zece milioane de euro in domeniul asistentei tehnice.

Statele membre si alti donatori sunt invitati sa contribuie cu granturi prin intermediul unui fond comun Europa-Balcanii de Vest, administrat de BEI si BERD.

Facilitatea de creditare va functiona in paralel cu cea de granturi. Astfel, BEI si BERD s-au angajat sa acorde imprumuturi de un milliard de euro, iar Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va finanta proiecte sociale.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#companii, #finantare, #infrastructura, #investitii, #ue , #UE