UE someaza Londra: Banii jos! Factura pentru Brexit ajunge la 60 de miliarde de euro

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 14:50
24203 citiri
UE someaza Londra: Banii jos! Factura pentru Brexit ajunge la 60 de miliarde de euro
Foto: Public Domain Pictures

Dupa anuntul facut de premierul britanic Theresa May privind separarea de UE fara prea multe negocieri intre cele doua parti, britanicii dau semne ca isi cauta alti parteneri comerciali, dar acest lucru se dovedeste iritant pentru reprezentantii Bruxellesului.

Oficialii europeni au pretentia ca Regatul Unit sa termine mai intai procedurile de separare de Uniune si sa isi achite datoriile inainte de a cauta sa dezvolte noi relatii, relateaza Reuters.

"Ei vorbesc deja despre alte relatii, dar intai trebuie sa divortam. Si nu o sa fie usor, de fapt va fi foarte, foarte urat", a comentat unul dintre oficialii europeni implicati in discutiile purtate cu Londra.

Intr-un limbaj mai diplomatic, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a explicat: "In primul rand, partile trebuie sa fie de acord cu termenii despartirii si abia apoi sa inceapa sa construiasca o relatie noua".

Partajul dintre UE si Marea Britanie are bineinteles de-a face cu banii, dupa cum dezvaluie un alt oficial european. "Contributia Marii Britanii la bugetul UE si chestiunea negocierii unui acord de liber schimb merg mana in mana", a comentat acesta.

Derularea procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana se va intinde pe 2 ani, perioada in care Londra ar trebui sa achite si factura de 60 de miliarde de euro, pe care Bruxellesul o considera datoria Regatului Unit fata de Uniune, dar sunt deja voci in randul diplomatilor care sustin ca Theresa May are in plan sa rupa aceasta legatura fara a plati nimic.

Banii cu care britanicii ar trebui sa contribuie la bugetul comun provind din angajamente asumate de acestia in perioada in care chestiunea Brexitului nici nu aparuse in discutiile oficiale.

Unul dintre mediatorii inclusi in cercul negocierilor sustine ca tensiunea iscata de pretentiile financiare ale Bruxellesului va atinge cote maxime in cadrul discutiilor dintre cele doua parti, in contextul in care suma de 60 de miliarde de euro este mai mare decat bugetul anul al Marii Britanii pentru aparare.

Problema contributiei britanicilor la bugetul UE va agita spiritele si in celelalte 27 de state ale Uniunii. Fara acesti bani, Germania ar trebui sa preia rolul de contribuabil principal, in vreme ce statele din centrul si estul Europei se tem ca vor beneficia de fonduri reduse de integrare.

Pe de o parte, oficialii britanici afirma ca vor folosi problema banilor ca pe un mar al discordiei aruncat in mijlocul Europei, in vreme ce oficialii de pe continent ameninta ca fara achitarea facturii nici nu poate fi vorba de o negociere a unui acord de liber schimb intre cele doua parti.

#brexit, #negocieri UE Marea Britanie, #datorie Regatul Unit, #buget ue , #UE