Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE semnaleaza posibile nereguli ale finantarilor acordate bancilor de guvernul austriac

UE semnaleaza posibile nereguli ale finantarilor acordate bancilor de guvernul austriac

Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, si-a exprimat, joi, ingrijorarea privind contractele aprobate de guvernul austriac in cadrul programului de 100 miliarde euro (129 miliarde dolari), destinat redresarii sectorului financiar. Kroes a anuntat ca a solicitat ministrului austriac de finante, Wilhelm Molterer, mai multe informatii necesare pentru evaluarea masurilor de criza, printre care si a contractului de finantare a grupului bancar Erste Group Bank, in valoare de 2,7 miliarde euro, aprobat saptamana trecuta.


Intrebat despre termenii contractuali ai finantarii Erste, conform carora grupul bancar ar urma sa plateasca o dobanda de 8%, Kroes a spus ca "ar putea constitui o prolema, fiind necesare mai multe informatii inainte de luarea unei decizii".


Ministrul austriac al finantelor a spus ca a informat autoritatile de la Bruxelles cu privire la planul de criza, dar a precizat ca termenii finali ai contractului de finantare a grupului Erste nu au fost inca definitivati.


Ajutorul guvernamental acordat grupului Erste difera de restul finantarilor aprobate de guvernul austriac, intrucat banca detine capital si fonduri suficiente, dar a precizat ca solicita finantarea pentru a-si mentine competitivitatea.


Inainte de publicarea rezultatelor evaluarii, comisarul european a solicitat, de asemenea, informatii asupra injectiei de capital de 8,2 miliarde euro primita de banca germana Commerzbank. Uniunea Europeana considera imprumutul prea ieftin, criticand rata dobanzii fixata la 8,5% pentru prima transa a imprumutului si la 5,5% pentru cea de a doua.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1272 ori