UE s-ar putea confrunta cu o "generatie pierduta" din cauza somajului

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 08:54
1212 citiri
UE s-ar putea confrunta cu o "generatie pierduta" din cauza somajului

Fostul presedinte al Comisiei Europene si unul dintre fondatorii pietei comune europene si euro, socialistul francez Jacques Delors, avertizeaza ca Uniunea Europeana s-ar putea confrunta cu o 'generatie pierduta' din cauza nivelului ridicat al somajului in randul tinerilor, dupa cum relateaza cotidianul Le Soir, un ziar francofon din Belgia.

In ianuarie 2013, potrivit datelor Eurostat, rata somajului in cele 17 tari din zona euro a atins un nivel record de 11,9%, comparativ cu 11,8% in luna decembrie 2012.Numarul de someri din regiune s-a ridicat la 18,99 de milioane de oameni in perioada respectiva.

"Multi au fost deja afectati de actuala criza, in special, tinerii. In cele din urma, ei ar putea deveni ,,generatia pierduta,, atat pentru UE, cat si pentru statele membre, in ciuda faptului ca acestora le este atribuita o sarcina importanta in Europa pe cale de imbatranire", scrie Delors intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

In situatia actuala, conform omului politic francez, se impun garantarea profesionala transfrontaliera si crearea de oportunitati de angajare pentru tinerii europeni, printr-un pact la nivel european.

Fostul sef al Comisiei Europene a declarat anterior ca decizia de a introduce moneda euro in 1999 a fost facut in pripa:nu au fost create instrumente de reglementare fiabile, capabile sa previna criza datoriilor suverane.

#somaj UE, #someri UE , #UE