Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE relanseaza negocierile de aderare cu Turcia

UE relanseaza negocierile de aderare cu Turcia


Uniunea Europeana a decis sa deschida, marti, un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, dupa trei ani de blocaj, a anuntat presedintia lituaniana a UE.

Urmand recomandarile Comisiei Europene, ministrii UE pentru Afaceri Europene, reuniti la Luxemburg, au dat unda verde deschiderii, la 5 noiembrie, a unui nou capitol de negocieri.

Decizia oficiala de deschidere a unui nou capitol de negocieri cu Ankara a fost luata in iunie, dar a fost amanata, mai ales la presiunea germana, din cauza reprimarii, de catre autoritatile turce, a manifestatiilor din piata Taksim din Istanbul.

In raportul sau de saptamana trecuta, Comisia Europeana a denuntat o folosire excesiva a fortei de catre politie in aceasta represiune, dar a salutat pasul important al Turciei in materie de democratie.

Oficial candidata din 1999, Turcia a esuat pana in prezent in a progresa in negocierile de aderare care se lovesc de rezervele Parisului si Berlinului cu privire la intrarea in UE a unei mari tari musulmane si in absenta unei reglementari cu Ciprul privind partea de nord a insulei, ocupate din 1974 de trupele turce.

Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise si doar unul a fost inchis. UE conditioneaza deblocarea suplimentara a discutiilor de recunoasterea de catre Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de tari membre UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1165 ori