Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE reglementeaza creditele de consum luate din alta tara

UE reglementeaza creditele de consum luate din alta tara
Romanii vor putea lua mai usor imprumuturi de consum de pina la 75.000 de euro de la banci din alte state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul European voteaza azi o directiva a Comisiei.

Cetatenii din tarile membre ale Uniunii Europene pot accesa mai usor credite de consum dintr-un alt stat membru al Uniunii, daca o directiva mai veche a Comisiei Europene va fi votata azi de Parlamentul European.

Proiectul de directiva reglementeaza imprumuturi de nevoi personale cuprinse intre 200 si 75.000 de euro si nu se refera la credite ipotecare sau la carduri de credit. Potrivit serviciului de presa al Parlamentului European, directiva in cauza urmareste "sa permita consumatorilor alegerea celei mai bune oferte, in tara lor sau in alt stat membru, sa asigure transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata la diferite banci sau companii de credit".

Cel mai important, directiva va reglementa, la nivelul intregii Uniuni Europene, "stabilirea unor informatii standard ce vor trebui mentionate in publicitatea referitoare la posibilitatile de creditare" si "asigurarea de catre furnizor (institutia de credit - n.r.) a informatiilor privind atit beneficiile, dar si dezavantajele aferente creditelor". Mai mult, reglementarea va putea ajuta consumatorii din mai multe tari europene sa obtina mai repede un credit, reglementind posibilitatea ca, dupa modelul tarilor scandinave, un credit de 200 de euro sa fie obtinut in 15 minute, prin simpla trimitere a unui SMS.

In plus, potrivit directivei, consumatorul are la dispozitie un termen in care poate renunta la credit chiar daca a semnat contractul, si asta fara sa invoce vreun motiv. Acesta este de 14 zile calendaristice.

Mai exista o singura problema asupra careia nu exista inca un consens. Potrivit sursei citate, pina joia trecuta, parlamentarii si ministrii UE nu se intelesesera asupra unei metode de calcul a penalizarilor pentru rambursarea anticipata a creditelor. Votul Parlamentului European va avea loc azi, incepind cu ora 13.00 (ora Romaniei) si poate fi urmarit in direct pe site-ul Parlamentului European.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17027&art=41473&cHash=9bffe03512>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori