UE propune o solutie pentru conflictul gazelor dintre Moscova si Kiev

Marti, 27 Mai 2014, ora 10:22
1391 citiri
UE propune o solutie pentru conflictul gazelor dintre Moscova si Kiev

Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a propus, luni, o foaie de parcurs pentru solutionarea conflictului gazelor dintre Moscova si Kiev, apreciind ca vede "o sansa buna" de a se ajunge la un acord pana la 1 iunie.

"Am facut progrese, avem o sansa buna de a ajunge la un acord pana la 1 iunie", a spus Oettinger, intr-o conferinta de presa, dupa negocierile avute la Berlin cu ministrii rus al Energiei, Aleksandr Novak, si cel ucrainean, Iuri Prodan.

Moscova ameninta cu intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina de la inceputul lui iunie daca Kievul nu isi va achita datoriile, in valoare de peste trei miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), si nu va plati in avans livrarile din iunie (1,66 miliarde de dolari, adica 1,2 miliarde de euro).

Cele doua capitale au timp pana miercuri seara sa decida daca accepta termenii unui compromis potrivit caruia Ucraina sa plateasca intr-o prima faza doua miliarde de dolari companiei ruse Gazprom, a precizat Oettinger. Aceasta plata ar include si o parte din arieratele acumulate de Ucraina fata de Gazprom pentru livrari efectuate din noiembrie 2013.

Pretul gazelor va fi stabilit prin negocieri

Daca cele doua parti accepta termenii acestui compromis, noi negocieri vor avea loc incepand de vineri asupra stabilirii pretului la gaze, aplicabil pentru livrarile viitoare. "Cred ca un acord este posibil", a spus Oettinger.

"Ucraina este pregatita sa plateasca toate datoriile", a afirmat Prodan. Cu toate acestea, "nu s-a luat nicio decizie" asupra propunerii facute luni, a spus el, aratandu-se mai putin optimist decat Oettinger. "Din nefericire, partea rusa nu a avansat nicio propunere", a deplans el, subliniind ca planul elaborat a fost propus de Comisia Europeana.

"Exista inca numeroase probleme fara raspuns", a spus la randul sau Novak.

"Noi avem ca obiectiv comun asigurarea securitatii in aprovizionarea Uniunii Europene dupa 1 iunie, evitarea intreruperilor", a declarat Oettinger.

Aproximativ un sfert din gazul destinat tarilor europene tranziteaza Ucraina.

#gaze moscova, #rusia ucraina , #UE