Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE propune infiintarea unor autoritati nationale pentru reglementarea taxelor de aeroport

UE propune infiintarea unor autoritati nationale pentru reglementarea taxelor de aeroport

Statele UE ar trebui sa infiinteze autoritati locale de reglementare care sa medieze disputele intre aeroporturi si companii de transport aerian referitoare la taxele percepute pentru decolarea si aterizarea aeronavelor, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, citata de Reuters. Executivul european a prezentat, miercuri, o propunere legislativa prin care urmareste cresterea transparentei si reducerea discriminarii in modul de stabilire a taxelor.

Potrivit proiectului, aeroporturile europene vor consulta firmele de transport referitor la taxele mentionate, despre care asociatia companiilor din sectorul aviatiei, IATA, apreciaza ca sunt printre cele mai ridicate, la nivel modial.

"Propunerea are ca obiectiv reducerea costurilor determinate de taxele de aeroport si diminuarea cheltuielile de transport ale pasagerilor", a declarat comisarul european pentru Transport, Jacques Barrot.

Reglementarile, care nu specifica o modalitate de calcul al tarifelor, ar urma sa fie aplicate in cazul aeroporturilor cu un trafic de peste un milion de pasageri, sau 25.000 de tone de marfa.

Aeroporturile vor detalia structura costurilor si vor prezenta companiilor de transport modul de determinare a taxelor de aeroport, iar disputele ar urma sa fie solutionate de institutii independente, care vor fi create in cele 27 de europene.

Reprezentantii operatorilor de transport aerian s-au declarat dezamagiti de faptul ca Executivul european nu a stabilit o limita pentru taxele de aeroport, iar oficialii aeroporturilor au declarat ca reglementarile propuse vor limita competitivitatea.

Taxele percepute de aeroporturi reprezinta 4-8% din costurile operationale ale firmelor de transport aerian, potrivit Comisiei Europene.

La nivel mondial, aceste tarife totalizeaza 42 miliarde de dolari anual, a aratat IATA.

Un numar de 15 din cele mai scumpe 25 de aeroporturi din lume sunt localizate in Europa. Cele mai ridicate taxe sunt percepute de aeroporturile din Atena, Charles de Gaulle din Paris si Fraport din Frankfurt.

Noile reglementari vor contribui la monitorizarea acestor tarife, iar infiintarea autoritatilor nationale de reglementare nu va determina costuri importante, a precizat Barrot.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 788 ori