UE pregateste reguli noi pentru salvarea bancilor

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:25
3527 citiri
UE pregateste reguli noi pentru salvarea bancilor

Uniunea Europeana redacteaza noi reguli pentru salvarea bancilor, care mentioneaza ca tarile care se confrunta cu posibile falimente bancare vor trebui sa aiba in continuare o contributie substantiala la salvarea bancilor cu probleme.

Propunerea oficialilor UE ar forta tarile cu probleme ori sa investeasca in banci alaturi de Mecanismul European de Stabilitate (MES), ori sa ofere garantii acestuia in cazul unor eventuale pierderi, scrie

Financial Times.

O astfel de masura ar ridica intrebari pe pietele financiare in legatura cu angajamentul liderilor UE de a rupe cercul vicios intre criza bancilor si cea a datoriilor suverane.

In Irlanda, Cipru si Spania, milioanele de euro din bugetele nationale necesare pentru salvarea bancilor au dus la o crestere exploziva a datoriilor suverane, rezultand in nevoia acestor state de a solicita o salvare europeana sau ajutoare externe.

Aceasta propunere la care au avut acces ziaristii FT contrazice speranta ca noul Mecanism European de Stabilitate va schimba radical situatia actuala, printr-o recapitalizare directa a bancilor fara a impune presiuni financiare asupra natiunilor suverane.

In schimb, documentul oficial ar forta statele fie sa investeasca banii proprii in bancile cu probleme inainte de interventia MES, fie ca, in cazul in care nu ar avea suficiente fonduri, sa garanteze MES returnarea imprumutului.

Oficialii europeni nu au dorit sa comenteze, precizand doar ca proiectul final urmeaza sa fie realizat pana in iunie, iar pe parcurs se va lucra pe baza mai multor propuneri provizorii.

Acest subiect este unul arzator in special pentru Irlanda, care va epuiza pana in noiembrie cele 67,5 miliarde de euro obtinute prin planul de salvare european.

Din aceasta suma, 64 de miliarde de euro au fost directionati catre salvarea bancilor, iar fara o stergere partiala a acestei datorii, irlandezii nu cred ca vor reusi convinga pietele financiare sa-i finanteze in continuare.

#salvare banci Europa, #criza economica Europa, #salvare Irlanda, #functionare Mecanismul European de Stabilitate, #recapitalizare banci zona euro, #criza datoriilor suverane , #UE