Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE: pina in vara taiem costurile de roaming

UE: pina in vara taiem costurile de roaming

Comisarul european care se ocupa de telecomunicatii, Viviane Reding, a declarat ca se lucreaza intens la Bruxelles pentru setul de norme care vor reglementa tarifele de roaming in statele europene, iar negocierile "merg ca unse", fiind asteptat un acord pina in vara acestui an.

Legislatia de reglementare in acest domeniu, amplu contestata de operatori, dar extrem de populara pentru utilizatorii finali, va permite stabilirea unor tarife maxime pentru apelurile efectuate in roaming intre cele 27 de tari ale Uniunii Europene. Comisia insista ca tarifele nu sunt bazate pe costuri reale, ci pe "jefuirea" utilizatorului. Operatorii spun ca aceste costuri se justifica, iar reducerile de pina la 50% facute la roaming in ultimul an sunt doar un semnal ca piata se reglementeaza singura, fara o legislatie speciala. Pentru un calator obisnuit insa, faptul ca preturile au fost reduse de la 1,5 euro pe minut spre maximum 50 de centi este deja o victorie. Probabil preturile vor fi reduse si mai mult. Printre aberatiile telecom din Europa se numara si faptul ca un minut de apel de roaming spre Estonia putea ajunge la 13 euro.

Deocamdata Comisia Europeana nu a reusit sa stabileasca nivelul tarifelor maxime, dar discutiile sunt inca in toi. "Lucrurile merg ca unse in directia dorita de noi. Vom avea rezultate concrete pina la vacanta de vara", a declarat Viviane Reding, Comisar european pentru Societatea Informationala si Media. Cu toate acestea, noteaza specialistii, primele beneficii, in cazul ca va fi gasit un acord pina in vara, vor fi vazute abia in toamna, in cel mai bun caz.

Conform oficialului UE, responsabilii din telecomul european s-au mai potolit cu criticile la adresa Comisiei si participa activ la discutiile din domeniu, dorind sa se ajunga mai rapid la un acord. De asemenea, ei doresc sa stie in amanunt regulile pe care Comisia va dori sa le implementeze. Unii operatori ar fi deja de acord cu ideea ca legislatia sa fie automat extinsa asupra SMS-ului, dincolo de apelurile de voce. In acest moment sunt scumpe si mesajele text si se aplica o taxa si la receptionarea de apeluri, ceea ce nu se intampla atunci cand utilizatorul este acasa.

Comisia Europeana va reduce si va limita atat tarifele aplicate de operatori utilizatorilor finali, cat si tarifele practicate de operatorii de telefonie mobila in cadrul tranzactiilor "en gros", intre ei. Oficialii de la Bruxelles continua sa sustina ca europenii trebuie sa plateasca in continuare tarife de pina la 6 euro pe minut in anumite tari ale Uniunii Europene. Oficialii germani, care detin acum presedintia UE, spun ca studiile realizate in industia telecom arata ca tarifele reale sunt de 30-50 de centi pe minut, precum si 15-33 de centi pe minut pentru apelurile primite. Cam aici se vor inscrie si propunerile de reglementare ale Uniunii Europene.

Viviane Reding spune ca discuta acum la nivelul Parlamentului european si in Consiliul Europei si ca va discuta in curand cu ministri economiei si IT&C din tarile membre UE. "Suntem in faza finala a discutiilor", a mai spus ea.

<b>Bloombiz</b>

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 921 ori