UE ofera Rusiei un ultimatum de trei zile pentru detensionarea crizei ucrainene

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 16:54
1698 citiri
UE ofera Rusiei un ultimatum de trei zile pentru detensionarea crizei ucrainene

Liderii europeni, reuniti vineri la Bruxelles, au acordat Rusiei un termen de trei zile pentru a se angaja in actiuni concrete in scopul detensionarii situatiei in estul Ucrainei.

Uniunea Europeana a stabilit patru conditii care vor trebui indeplinite pana luni la pranz. In caz contrar, liderii europeni au avertizat cu impunerea de noi sanctiuni, potrivit Mediafax.

Printre conditii figureaza "initierea de negocieri pe tema aplicarii acordului de pace" propus de Administratia Petro Porosenko.

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a decis prelungirea cu 72 de ore a armistitiului in estul Ucrainei, afirma surse diplomatice citate de AFP.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia, cu un picior in UE

Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeana, in marja Consiliului European de la Bruxelles.

Presedintele Petro Porosenko a semnat partea economica a acordului de asociere, in conditiile in care partea politica a acestui acord a fost semnata la 21 martie 2014. Republica Moldova si Georgia vor semna acordul complet, de asociere si liber schimb.

Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru tarile semnatare, aceste urmand sa aprofundeze in mod semnificativ legaturile politice si economice dintre parti, cu o perspectiva pe termen lung de asociere politica si integrare economica. Totodata, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relatiile politice si economice dintre UE si tari semnatari si de a integra treptat aceste state in piata interna a UE - cea mai mare piata unica din lume.

In domeniul reformelor interne, UE va coopera cu tarile semnatare in ceea ce priveste consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea coruptiei, asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale si consolidarea institutiilor democratice.

Totodata, sunt prevazute reforme intr-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publica, justitie, politie, redresarea si cresterea economica, protectia consumatorilor si sectoare ca energia, transporturile, protectia mediului, dezvoltare industriala, dezvoltare sociala si protectie, educatie, tineret si cultura.

#criza Ucraina, #ultimatum UE Rusia, #sanctiuni Rusia UE , #UE