UE nu se mai teme de o penurie de gaz rusesc la iarna

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 10:21
1284 citiri
UE nu se mai teme de o penurie de gaz rusesc la iarna

UE nu se mai teme de o penurie de gaz rusesc la iarna, dar ramane vigilenta, pentru a preveni eventuale intreruperi ale livrarilor legate de diferende ruso-ucrainene, a declarat miercuri comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, relateaza Newsin.

"Vara a fost un succes" gratie acordului de la sfarsitul lunii iulie dintre Kiev si institutiile financiare internationale pentru ca Ucraina sa-si poata umple rezervoarele de gaz pentru la iarna, a spus el.

Compania ucraineana Naftogaz a platit la inceputul lunii august rusilor "intreaga factura", a notat comisarul, care nu se asteapta la o problema de plata pentru noul termen, septembrie.

"Premierul ucrainean a spus ca, din cauza crizei economice, Rusia nu va face Ucraina sa plateasca o amenda daca ar cumpara mai putin gaz decat cantitatea inscrisa in contracte", a precizat el.

In acest context, Piebalgs considera ca aprovizionarea europenilor este garantata pentru la iarna.

"Vom supravietui", cu atat mai mult cu cat incetinirea economica a dus la o cumparare mai redusa de gaz mai ales din partea industriei din Europa, a explicat el.

"UE ar putea supravietui 90 de zile" fara gaz rusesc, chiar daca cele noua state foarte dependente de aceste livrari ar fi in dificultate, a mai spus el.

La inceputul lunii iulie, CE a recomandat statelor din UE sa se pregateasca pentru o noua criza a gazului, facandu-si rezerve.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia si 80% din cantitate trece prin Ucraina.

Diferendul ruso-ucrainean a dus in ianuarie la intreruperea pentru doua saptamani a livrarilor de gaz rusesc spre UE.

"Relatiile dintre Rusia si Ucraina mai au probleme care justifica aplicarea principiului precautiei", a mai spus Piebalgs, care se declara dispus, daca va fi nevoie, sa trimita experti in gaz in Rusia si Ucraina.

"CE ramane vigilenta, pentru a se asigura ca UE nu este afectata de o noua intrerupere" a livrarilor de gaz, a adaugat el.

"O noua criza ar fi un dezastru in randul opiniei publice si nu ne-o permitem", a conchis comisarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz rusesc, #rezervoare de gaz, #amenda, #naftogaz, #UE , #UE