UE nu restrictioneaza suficient emisiile de gaze de sera

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 10:16
1175 citiri
UE nu restrictioneaza suficient emisiile de gaze de sera

Piata carbonului din Uniunea Europeana, infiintata in urma cu patru ani, nu pare a penaliza suficient emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz de sera, in incercarea de a stopa incalzirea globala, potrivit Reuters. Piata carbonului stabileste o limita a emisiilor de dioxid de carbon si permite statelor participante si companiilor sa tranzactioneze autorizatiile de emisie in acest interval.


Cu cat este mai redus numarul autorizatiilor, cu atat creste pretul platit pentru dreptul de a emise gaze de sera si astfel devine mai rentabila imbunatatirea eficientei energetice prin trecerea la surse cu grad redus de emisii nocive.


Insa constructia centralelor electrice alimentate cu carbuni, care emit cel mai mare nivel de noxe din sectorul energetic cu utilizare intensiva a carbonului, continua in ciuda pretului ridicat impus de Uniunea Europeana, pentru ca unele state precum Germania vor sa renunte la sectorul nuclear.


De exemplu, jumatate din investitiile companiei daneze DONG Energy sunt in prezent in sectorul resurselor regenerabile, precum energia eoliana, insa compania planuieste si construirea unei noi centrale electrice "foarte mari", pe baza de carbune, in nordul Germaniei, a anuntat marti directorul executiv Anders Eldrup.


"Este greu de inchipuit ca lumea va supravietui fara carbuni pentru multi ani de acum inainte", a spus Eldrup in cadrul unei conferinte din Copenhaga.


Intrebat daca pretul carbonului influenteaza deciziile legate de investitiile DONG Energy, Eldrup a raspuns ca pretul este prea redus pentru a fi profitabil sa depoziteze sub pamant emisiile centralelor, tehnologie considerata esentiala.


Pretul carbonului din prezent din Europa, raportat la nivel mondial pentru anii urmatori, ar duce numai la limitarea incalzirii globale cu aproximativ 0,03 grade Celsius, a declarat un important cercetator din domeniul climatic.


"Avem neaparat nevoie de o majorare a preturilor, evident sistemul actual nu este suficient", a declarat presedintele IPCC, departamentul climatic din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Rajendra Pachauri, care a castigat anul trecut premiul Nobel pentru pace.


Pachauri s-a referit la preturile de 20-50 dolari/tona de dioxid de carbon, pana in 2030, adaugand ca un nivel de 100 dolari/tona in 2030 este o tinta mai buna. Autorizatiile de emisie se tranzactionau marti in jurul valorii de 22 euro.


O noua propunere a Comisiei Europene, ca incepand cu 2013 generatorii de energie sa cumpere toate emisiile de dioxid de carbon, in loc de a le primi in mare parte gratuit ca in prezent, a determinat anularea a cel putin patru proiecte de centrale, a anuntat luna trecuta compania germana E.ON.


Analistii din cadrul bancilor de investitii estimeaza ca in urma propunerii Comisiei pretul carbonului va ajunge la 25-35 euro, insa chiar si asa nivelul se situeaza cu mult sub tinta lui Pachauri.