UE nu mai poate primi state noi - Presedintele Bundestagului

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20
1399 citiri
UE nu mai poate primi state noi - Presedintele Bundestagului

Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.

Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.

"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.

"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.

Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.

Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.

"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.

Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea extinderii, cu cetateni care se concentreaza asupra propriilor lor dificultati economice si guverne confruntate cu criza datoriilor. State din Balcani ce aspira sa adere la UE se lupta pentru a indeplini criteriile de reforma, noteaza Reuters.

#Presedinte Bundestag extindere UE, #state noi UE Bundestag, #tari aderare UE Bundestag , #UE