UE interesata sa investeasca in Coreea de Sud

Duminica, 15 Iulie 2007, ora 21:29
988 citiri

Uniunea Europeana (UE) s-a oferit sa reduca toate taxele sale la importul de bunuri din Coreea de Sud, in cadrul unei acord de liberalizare a comertului, daca Seul isi deschide economia investitiilor europene, a anuntat duminica executivul UE, Comisia Europeana, citata de Reuters.

Reprezentantii UE si ai Coreei de Sud se vor intruni luni la Bruxelles pentru a doua runda de negocieri, despre acordul care ar putea contribui la dezvoltarea comertului bilateral in valoare de 60 miliarde euro (82,62 miliarde dolari).

"UE a ridicat stacheta prin oferta de scutire integrala de taxe la importul de bunuri din Coreea de Sud, daca si Coreea de Sud face o oferta la fel de ambitioasa", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene.

"Uniunea Europeana isi doreste acces pe piata coreeana pentru investitorii europeni, inclusiv renuntarea la restrictiile impuse investitiilor europene", se mai spune in comunicatul Comisiei, care adauga ca o astfel de masura ar fi un pas foarte important pentru Europa.

Comisia Europeana a spus si ca va cauta sa obtina mai mult acces pe piata sud-coreeana de automobile, de produse prelucrate si de servicii de afaceri si va incerca sa indeparteze barierele netarifare.

Coreea de Sud cauta o mai mare deschidere pentru automobilele ei cu al doilea partener comercial al sau, la fel ca si pentru produse electronice si textile pe o piata care si-a mentinut tarife comerciale medii mai mari decat cele ale Statelor Unite ale Americii.

Industria auto europeana a spus ca ar putea fi afectata de o astfel de masura, din cauza reticentei celor de la Seul de a-si deschide piata auto.

Spre deosebire de discutiile cu oficialii de la Washington, cei de la Bruxelles nu fac presiuni intense asupra Coreei de Sud sa isi deschida sectorul agricol, bine aparat si sensibil din punct de vedere politic.

Presiunile americane in sensul deschiderii pietei la importuri au atras proteste largi si adesea violente in Coreea de Sud.

Statele Unite ale Americii si Coreea de Sud au semnat in iunie un acord de liber schimb, care are nevoie de aprobarea Congresului american.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)