UE faciliteaza importurile de gaz din regiunea caspica

Vineri, 08 Mai 2009, ora 18:13
1768 citiri
UE faciliteaza importurile de gaz din regiunea caspica

Uniunea Europeana a facut un nou pas vineri pentru a-si reduce dependenta de Rusia, semnand o intelegere pentru a facilita mai multe importuri de gaz din regiunea caspica, intelegere care prevede si infiintarea unui consortiu european central pentru cumpararea gazului, relateaza Reuters, conform NewsIn.

In schimbul angajamentelor de a furniza gaz Europei, UE va asigura consolidarea relatiilor comerciale si rute mai bune de transport pentru tarile producatoare de gaz si de tranzit precum Turcia si Azerbaidjan, sub forma asa-numitului coridor sudic.

Acordul, semnat de lideri din Europa, Azerbaidjan, Turcia si Georgia, prevede infiintarea unui consortiu european central pentru cumpararea gazului, precum si noi termeni pentru transportul gazului rusesc.

"Coridorul sudic nu este doar un drum cu sens unic pentru conducte", a explicat premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara a gazduit reuniunea liderilor.

"Ni-l imaginam asemeni unui nou drum al matasii, in care fluxul de informatii, bunuri, oameni si energie merge in ambele sensuri". a adaugat el.

Premierul ceh considera ca UE ar trebui sa isi concentreze eforturile pe un singur proiect, precum construirea gazoductului Nabucco, pentru ca planul sau energetic sa aiba succes.

Proiectul Nabucco, evaluat la 10 miliarde de dolari, prevede transportarea de gaz din regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria catre Austria.

Acesta dispune, insa, deocamdata numai de o cincime din necesarul de gaz, iar Azerbaidjanul, principala sa sursa, este posibil sa nu poata livra hidrocarburi pana in 2016.

Liderii care au participat la summit au anuntat si ca tarile membre UE si Turcia vor semna un acord interguvernamental privind Nabucco pana la sfarsitul lunii iunie - o masura care ar elimina una dintre cele mai mari incertitudini pentru potentiali investitori.

UE a vorbit despre o diversificare a surselor sale de aprovizionare cu gaz de mai multe decenii, dar fara rezultat.

Eforturile blocului european s-au intensificat, insa, dupa ce o disputa comerciala intre Rusia si Ucraina a lasat continentul fara gaz in luna ianuarie. Si tensiunile cu Moscova dupa conflictul din Georgia au contribuit la determinarea UE.

Intelegerea semnata la summitul de vineri cere progrese in infiintarea unei Corporatii pentru Dezvoltare in zona Caspica, ce va actiona ca un consortiu pentru achizitionarea gazului la nivel european - o masura care vizeaza sa puna capat problemelor intampinate de Uniune in incheierea unor acorduri in regiune.

"Este dificil sa iti iei angajamentul sa cumperi", a declarat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs.

"Procesul dureaza mai mult cand este implicata UE, decat in cazul unor companii detinute de stat, ca in China", a adaugat el.

Presedintele Bancii Europene de Investitii, Philippe Maystadt, a declarat ca banca sa a purtat discutii pentru finantare atat cu consortiul din spatele proiectului Nabucco, precum si cu cele din spatele altor doua proiecte de conducte ce vizeaza sa aduca gaz caspic in Europa - TAP in Ungaria si UTG in Italia.

Maystadt a subliniat ca, desi toate cele trei proiecte urmaresc sa transporte gaz din Azerbaidjan, nu exista suficient gaz azer si unele dintre ele vor trebui sa gaseasca surse alternative.

"Este posibil ca unul dintre proiecte sa avanseze mai repede si ca acel proiect sa furnizeze gaz azer", a afirmat el. "

Alte proiecte, care vin mai tarziu, vor trebui sa ia gaz din Turkmenistan, ceea ce va presupune construirea unei legaturi pe sub Marea Caspica", a adaugat el.

Intelegerea de la summit include si planuri de a cauta furnizori de gaz si mai la sud de Marea Caspica, prin incheierea unui memorandum energetic cu Irakul cat mai repede posibil si prin ajutarea Egiptului sa isi dezvolte propriul sau potential de export.

#caspica, #energetic, #nabucco, #plan, #proiect, #regiunea, #summit, #ue , #UE