UE: Explozia din Transnistria confirma nevoia de a construi noi infrastructuri de gaz

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:56
1206 citiri
UE: Explozia din Transnistria confirma nevoia de a construi noi infrastructuri de gaz

Aprovizionarea cu gaz a Europei de Sud-Est este sub control, dar explozia din Transnistria confirma din nou necesitatea de a revizui directiva aprovizionarii cu gaz, precum si de a promova proiecte de constructie de infrastructuri pentru ameliora interconectarile in UE si cu principalii furnizori.

Aceasta a fost concluzia Grupului de Coordonare pentru Gaz (Gas Coordination Group, CGC) al Uniunii Europene, care s-a reunit joi pentru a analiza situatia dupa explozia la o conducta din Transnistria, potrivit unui comunicat transmis NewsIn.

Dupa ce a audiat rapoartele tarilor celor mai afectate, GCG a conchis ca situatia pare a fi sub control. Comisia Europeana propusese in 13 noiembrie 2008 o revizuire a directivei 67/2004 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaz si elaborarea a noi planuri de urgenta regionale si europene, care sa fie activate automat in cazul in care aprovizionarea este perturbata in mod semnificativ.

Conducta din Transnistria leaga Romania si tarile Balcanice de Rusia, care este principalul furnizor de gaz al Europei. Recent, Uniunea Europeana a alocat un pachet de patru miliarde de euro unor proiecte de infrastructura in energie, cu conditia ca fondurile sa fie cheltuite in doi ani, adica pana la sfarsitul anului 2010.

In domeniul gazului, este vorba despre proiectul Nabucco, aflat inca departe de faza inceperii constructiei, dar pachetul a alocat si fonduri mai multor tari membre pentru a-si interconecta retelele de tranzit de gaz. Este in special cazul Bulgariei, pusa in mare dificultate de criza gazului ruso-ucraineana din ianuarie pentru ca nu avea alternativa la conducta ce trece prin Ucraina.

Explozia la o conducta de gaz din Transistria a afectat mai multe tari din UE si din Comunitatea Energetica, insa intr-o masura mica, este concluzia grupului european de experti. Explozia a intervenit la 1 aprilie la ora locala 5.35, pe un camp la cativa kilometri de Tiraspol si a afectat o conducta cu diametrul de 1.200 de milimetri, ingropata la doi metri sub pamant.

Reparatiile vor fi incheiate in cursul saptamanii viitoare. Doua conducte paralele cu cea care a explodat par sa nu fie afectate.

Comisia Europeana alertase miercuri membrii grupului si le ceruse sa analizeze situatia. Autoritatile romane au anuntat CGC ca Romania nu este afectata de accident, in timp ce Bulgaria a raportat o diminuare a aprovizionarii cu gaz care poate fi compensata din depozitele subterane proprii.

Singura tara din Comunitatea Energetica aprovizionata in mod normal prin conducta afectata de explozie este Macedonia, dar cererea sa a scazut fata de criza din ianuarie, iar reducerea aprovizionarii poate fi compensata folosind gaz din sistemul de transport.

Dupa explozie, Comisia a fost in contact cu autoritatile tarilor afectate din Uniunea Europeana si Comunitatea energetica, dar si cu organizatiile relevante din domeniu.

Comisia va continua sa urmareasca atent evolutia situatiei in urmatoarele zile.

GCG a fost creat in 2006, in baza directivei 67/2004 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaz. Prezidat de Comisia Europeana, grupul este format din reprezentanti ai statelor membre, organizatiilor europene din sectorul gazului si consumatori.

Grupul se reuneste de cel putin patru ori pe an, pentru a face schimb de informatii si a dezvolta masuri pe termen scurt si lung pentru consolidarea securitatii energetice a Europei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaz, #infrastructura, #proiecte , #UE