UE este ingrijorata ca in august s-ar putea repeta criza gazului

Joi, 16 Iulie 2009, ora 15:10
1303 citiri
UE este ingrijorata ca in august s-ar putea repeta criza gazului

UE deja discuta despre posibilitatea repetarii crizei gazului in august si in acest sens elaboreaza norme de reglementare pentru asigurarea securitatii livrarilor energetice, a spus joi, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, potrivit Interfax, citat de NewsIn.

Comisarul considera ca nu poate fi exclusa ipoteza ca o noua criza a gazului sa se repete chiar in august.

"Comisia Europeana a aprobat joi doua norme de reglementare, care obliga membrii UE sa ia masurile necesare in cazul repetarii crizei", a anuntat el.

Reprezentanti ai UE, ai Ucrainei si Rusiei se vor intalni vineri, la Bruxelles, pentru a discuta despre problemele legate de livrarile de gaz, a anuntat intr-o conferinta de presa Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"La initiativa noastra, vineri, va avea loc o doua intrevedere cu reprezentantii Ucrainei, Rusiei si ai institutiilor financiare internationale", a spus el, citat de UNIAN.

Prima intrevedere de acest gen a avut loc la Bruxelles in 29 iunie. In ianuarie, Moscova a intrerupt livarile de gaz catre Ucraina, iar apoi catre Europa, in urma unui conflict de trei saptamani pe care l-a avut cu Naftogaz pe tema datoriilor si a pretului gazului.

In prezent, Kievul cauta surse finantare pentru pomparea gazului rusesc in depozitele sale subterane si pentru a plati livrarile de gaz rusesc.

Europa primeste de la Rusia un sfert din volumele de gaz importate, cea mai mare parte a acestei cantitati tranzitand prin Ucraina. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE, # gaz, # finantare , #UE