UE doreste desfiintarea granitelor pentru operatiunile bancare

Joi, 08 Februarie 2007, ora 08:54
1130 citiri

In cazul in care un client al unei banci din Ungaria scoate bani lichizi cu cardul sau bancar intr-o alta tara membra a UE, va plati pentru o singura tranzactie mult mai mult decat comisionul de acasa, mai exact peste o mie de forinti.De asemenea, daca se afla intr-o tara membra a UE si doreste sa scoata bani dintr-un cont deschis la o banca din Ungaria, trebuie sa astepte sosirea banilor solicitati chiar si o saptamana, depinzand de numarul institutiilor bancare prin care trece transferul.

In cadrul zonei euro, aceste dificultati vor mai ingreuna functionarea sistemul bancar doar pana la 1 ianuarie 2008, cel putin conform prevederilor autoritatilor de la Bruxelles. Daca se vor clarifica reglementarile finale pentru realizarea sistemului SEPA (Regiunea Europeana Unica de Plati), de la 1 ianurie 2008, in tarile care utilizeaza moneda unica europeana, bancile vor introduce noi servicii de plata, cu ajutorul carora clientii lor vor putea efectua operatiuni financiare de baza in alte tari membre ale UE ca si cum s-ar afla in propria tara - in aceleasi conditii si cu aceleasi taxe si comisioane.

De la inceputul anului 2008, institutiile de credit care functioneaza in zona euro vor trebui sa renunte treptat la tarifele foarte scumpe, pe care le incaseaza in cazul opera- tiunilor de eliberare a banilor de pe cardurile bancare, efectuate in alte state. in acest fel, in interiorul zonei euro, pentru transferuri internationale, de exemplu, clientii nu vor trebui sa plateasca mai mult decat pentru o operatiune bancara din tara lor. in plus, vor intra in posesia banilor din conturile lor la fel de repede ca in interiorul tarii proprii.

Cardurilebancare folosite in majoritatea cazurilor pentru plata facturilor vor functiona in aceleasi conditii si conform acelorasi reguli indiferent daca va fi vorba de tranzactii facute in tara in care s-a emis cardul sau in alta tara membra a UE.

Aceste servicii bancare ar reprezenta, in cazul firmelor, o reforma financiara care ar face posibil ca cei care s-au angajat la munca in strainatate sa-si poata rezolva problemele financiare la institutia bancara de acasa, cu care sunt obisnuiti. Transferul banilor va fi simplificat si, oriunde s-ar afla in lume, nimic nu-i va impiedica sa aiba acces la suma aflata in contul lor. in plus, vor avea posibilitatea sa-si plateasca chiriile sau facturile din tara unde stau temporar, folosind contul bancii unde si-au depus banii.

Cardul SEPA va fi obligatoriu acceptat, incepand din 2010, de catre toti comerciantii din toate statele UE. Dar chiar si din 2008, extragerile de bani in strainatate cu acelasi comision ca in tara de origine pot fi operate doar cu carduri bancare noi, continand un cip special, fapt ce va da un avant urias raspandirii cardurilor de acest tip. Acestea vor aparea si in statele unde sistemul bancar face incet trecerea de la tehnologia cardurilor cu magnet la tehnologia mult mai securizata, a cardurilor dotate cu cipuri, cum este si cazul sistemului bancar din Ungaria.

Dupa adoptarea cardurilor cu cip ar putea incepe o noua era in utilizarea cardurilor bancare. Aceasta noua tehnologie, mult mai sigura, ar da, cu timpul, posibilitatea de a scoate bani de pe card sau de a face plati in conditii mai avantajoase. in perspectiva unui deceniu, serviciile care ar putea fi cuprinse pe noile carduri vor fi limitate mai putin din motive tehnice, si mai mult din cauza unor servicii concurente, cum ar fi telefoanele mobile, cu ajutorul carora deja se pot face plati, iar una din directiile fundamentale ale dezvoltarii lor va fi reprezentata tocmai de operatiunile financiare si serviciile integrate.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)