UE discuta despre penalizarea tarilor care incalca regulile bugetare

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 23:21
1162 citiri
UE discuta despre penalizarea tarilor care incalca regulile bugetare

Ministrii de Finante din UE vor discuta luni despre penalizarea mai eficienta a membrilor care nu respecta regulile referitoare la disciplina bugetara, dar si solicitarea a noua tari, intre care si Romania, privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, informeaza Mediafax. 

Reformele legate de Planul de Stabilitate si Crestere au rolul sa previna declansarea unei noi crize a datoriilor suverane, de timpul celei din Grecia, dupa ce legislatia actuala s-a dovedit ineficienta pentru impunerea unor limite datoriilor si deficitelor, relateaza Reuters.

Ideile de reforma sunt dezbatute intr-un for numit Task Force, format din ministrii de Finante, care s-a reunit pentru prima oara in luna mai.

"Ministrii vor discuta tipurile de sanctiuni care ar trebui aplicate, daca acestea trebuie sa fie automate, sau daca trebuie aplicate numai corectiv sau si preventiv", a declarat o sursa din zona euro, apropiata situatiei.

Surse din zona euro au aratat ca exista o anumita frustrare in randul tarilor UE in legatura cu ritmul progreselor, mai ales ca termenul limita a fost stabilit pentru sfarsitul lunii octombire, cand reforma trebuie sa fie aprobata de summitul liderilor comunitari. "Intram intr-o anumita criza de timp.

Discutiile evolueaza in directia buna, dar sentimentul general este ca lipsesc detaliile", a spus prima sursa citata. Un alt oficialul a aratat ca discutiile nu au progresat prea mult, se afla inca la nivel de principii.

"Toata lumea este de acord ca ar trebui ca sanctiunile sa fie mai ferme si sa fie aplicate automat, dar sunt putin frustrat ca discutiile nu au intrat in detalii", a spus un al doilea oficial.

Sursele au mai spus ca exista un acord general ca guvernele trebuie sa dea o atentie mai mare nivelului datoriilor, dar nu s-au discutat si mijloacele de a monitoriza si sanctiona comportamentul gresit.

Ministrii vor discuta totodata si solicitarea Romaniei si altor opt tari din UE privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, astfel incat statele care aplica reforme pentru consolidarea finantelor publice sa nu fie penalizate.

Cele noua state au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita schimbarea modului de calculare a datoriei de tara. Scrisoarea, adresata Comisiei Europene si presedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnata de ministrii finantelor din Romania, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.

Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private, iar initiativa apartine Poloniei si Ungariei. Una din surse a spus ca propunerea nu este sustinuta de unele state membre mari, pentru ca nu au astfel de sisteme de pensii.

"Costurile reformei pensiilor vor fi luate indirect in considerare, Comisia Europeana va tine seama de ele la evaluarea deficitelor si datoriilor", a spus oficialul.

Rezultatul va depinde in mare masura de determinarea Poloniei, unul dintre cele mai mari state implicate, de a obtine ceea ce solicita, a prdcizat el. 

#bugetare, #finante, #ministri, #penalizare, #reguli, #ue , #UE

Curs valutar

1 EUR = 4.9655 RON

-0.0045

1 USD = 4.5555 RON

0.0005
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  8. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala