Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE, Craciun fara frontiere

UE, Craciun fara frontiere
Pe 21 decembrie, noua state UE adera la spatiul Schengen, care desfiinteaza controlul la frontiera intre semnatari.

Cetatenii a noua state europene vor experimenta in mai putin de doua saptamani disparitia ultimului vestigiu al Cortinei de Fier, dupa ce ministrii de interne din statele UE au adoptat saptamana trecuta decizia finala privind extinderea spatiului Schengen.

Zona de libera circulatie europeana va cunoaste, pe 21 decembrie, cea mai mare extindere din istoria sa, prin alaturarea a noua dintre cele zece state care au aderat la UE in 2004. Cetatenii din tarile baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Malta, vor putea calatori incepand cu aceasta data prin aproape toata Uniunea Europeana, fara a mai avea nevoie de pasaport si fara a mai opri pentru a fi controlati la frontiere. Incepand cu 21 decembrie, controalele la punctele de frontiera terestre si maritime vor fi abolite, urmate, incepand cu martie 2008, de cele la punctele de trecere din aeroporturi.

Nu toata lumea e bucuroasa

Va fi "un cadou de Craciun destul de frumos", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Franco Frattini, subliniind totodata ca extinderea zonei Schengen nu va aduce o diminuare a securitatii in spatiul UE, pentru ca noile state membre au facut tot posibilul pentru a securiza, cu fonduri proprii, dar si europene, noile frontiere externe ale UE. Nu toti cetatenii batranului continent se vor bucura insa de "cadoul de Craciun" oferit cetatenilor celor noua tari care au aderat la UE in 2004.

Pe langa ciprioti, care din cauza divizarii pe criterii etnice nu au putut intra in aranjamentul Schengen, romanii si bulgarii mai au de asteptat pana cel putin in 2010-2012 pentru a putea adera la zona de libera circulatie. In plus, noile reglementari vor crea alte bariere pentru croati, ucraineni, belarusi si altii - cetateni ai celorlalte tari care se invecineaza din 2004 cu UE. Acestia nu vor mai putea face micul trafic de frontiera din cauza controalelor sporite de la granitele externe ale blocului comunitar.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=333775>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1015 ori