UE ar trebui sa liberalizeze complet sectorul energetic

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 15:13
1182 citiri
UE ar trebui sa liberalizeze complet sectorul energetic

Uniunea Europeana ar trebui sa liberalizeze in totalitate piata electricitatii si a gazelor naturale, pentru a indeplini obiectivul controversat propus de Comisia Europeana in 2007, conform unui raport publicat joi de Agentia Internationala pentru Energie (IEA), citat de Reuters. Executivul european a propus ca resursele de electricitate si gaze sa intre in proprietatea unor companii diferite decat cele ce detin conductele de gaze si retele de inalta tensiune, pentru a facilita intrarea pe piata a noilor competitori si pentru a forta scaderea preturilor.


Parlamentul European, care are putere codecizionala, a admis propunerea executivului in ceea ce priveste separarea proprietatii in domeniul energiei electrice, acceptand un compromis si in sectorul gazelor naturale.


Raportul Agentiei Internationale pentru Energie sustine propunerile facute pe parcursul anului 2007 in domeniul energetic, se arata intr-o declaratie oficiala a Comisiei Europene.


"Raportul incurajeaza Comisia Europeana sa continue masurile de separare a proprietatii asupra surselor de electricitate si a retelelor de distributie", se mai indica in comunicat.


Franta si Germania si-au exprimat opozitia privind o divizare fortata a marilor companii energetice nationale si au propus metode alternative, care presupun un control strict al acestora de catre o autoritate de reglementare.


Parlamentul European si statele membre vor incepe negocierile in lunile urmatoare pentru a ajunge la o decizie finala privind liberalizarea pietei.