Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE ar putea simplifica regulile privind informarile referitoare la carteluri

UE ar putea simplifica regulile privind informarile referitoare la carteluri

Comisia Europeana a propus vineri o serie de masuri destinate simplificarii modului in care companiile implicate in carteluri pot informa autoritatile referitor la aceste activitati, transmite Reuters.In mod separat, cele 25 de state membre ale UE si executivul european au adoptat o procedura model de informare privind cartelurile, care va fi supusa dezbaterii publice pana la 31 octombrie.

Comisia Europeana a primit, in perioada 2002-2005, 167 de notificari privind existenta unor organizatii de acest tip, dupa ce a decis ca nu va impune sanctiuni impotriva primului membru al unui cartel care ofera informatii autoritatilor.

Companiile vor putea notifica Comisia Europeana inainte de obtinerea tuturor informatiilor necesare privind cartelul.

In baza propunerii, firmele vor putea anunta executivul european ca intentioneaza sa ofere informatii in curand, primind in schimb un "indicator". Astfel, ceilalti membri ai cartelului nu vor putea obtine amnistiere din partea autoritatilor, in cazul in care ofera detalii.

Companiile vor avea la dispozitie cateva saptamani pentru a oferi Comisiei Europene informatiile necesare in vederea programarii unor controale.

O alta modificare importanta, anuntata anterior, este faptul ca vor fi luate in considerare declaratiile verbale ale reprezentantilor companiilor, nu doar cele scrise.

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, apreciaza ca modificarile propuse vor creste eficienta sistemului actual.

Pe langa schimbarile propuse de autoritatile de la Bruxelles, cele 25 de state membre UE vor incerca sa adopte un sistem simplificat de notificare la nivel national, care va putea fi utilizat in completarea informarilor transmise autoritatilor europene.

Un numar de 19 state ale blocului comunitar au programe de reducere a sanctiunilor pentru companiile care semnaleaza existenta unui cartel, dar reglementarile difera in functie de tara, astfel ca este dificil pentru o firma sa informeze in acelasi timp autoritatile nationale si Comisia Europeana.

Mediafax

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 30 Septembrie 2006

1.Mai sunt 10 angajatori la usa

"Nu-ti convine, pleaca! Mai sunt 10 ca tine la usa care asteapta", iti spunea seful acum 10 ani, cand erai la inceput de cariera si vroiai sa te implici mai mult, sa castigi mai mult si sa inveti sa faci mai mult (all together). Dupa 5 ani, ai plecat intr-o alta firma care te-a apreciat si ai descoperit ca se poate sa lucrezi decent, sa incepi sa te realizezi profesional.

2.Ambasada SUA arunca Romania la gunoi

Terifiati. Asa au ramas profesorii si cercetatorii americani sositi in Romania cu burse Fulbright pentru a preda sau pentru a derula proiecte de cercetare in institutiile de invatamant romanesti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 805 ori