Premiu de la UE: Imprumuturi la dobanzi mici pentru tarile care se angajeaza la reforme

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:37
1128 citiri
Premiu de la UE: Imprumuturi la dobanzi mici pentru tarile care se angajeaza la reforme

Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea de a acorda statelor imprumuturi la dobanzi sub cele accesibile acestora pe piata financiara pentru a le incuraja sa-si restructureze economiile.

Un astfel de program ar trebui sa incurajeze reforme pe piata muncii sau in justitie, a spus oficialul european pentru Bloomberg, sub conditia anonimatului, intrucat propunerea se afla inca in faza de inceput.

Imprumuturi ar putea primi tarile mai mici care nu au un acces adecvat la piata financiara, in timp ce statele mai mari ar putea beneficia, in schimbul angajamentelor de reforma, de o libertate mai mare in privinta tintelor bugetare, a spus oficialul.

Reprezentantii statelor membre vor vedea pentru prima data proiectul saptamana urmatoare, in cadrul unei intalniri destinate pregatirii reuniunii din decembrie a liderilor UE. Sefii de stat sau premierii tarilor membre intentioneaza sa stabileasca cadrul pentru asa-numitele angajamente contractuale, care vor suplimenta regulile bugetare existente ale UE.

Criza datoriilor suverane a determinat liderii UE sa sustina intensificarea coordonarii economice si in privinta reglementarii. Zona euro a convenit noi reguli bugetare, a acceptat sa transfere Bancii Centrale Europene supravegherea sectorului bancar si s-a angajat sa creeze un sistem comun pentru institutiile de credit aflate in dificultate.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a evocat anul trecut perspectiva unor finantari ieftine pentru tarile care se angajeaza sa implementeze reforme. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca doar fonduri "limitate", de pana la 20 de miliarde de euro, ar putea deveni disponibile pentru tarile care semneaza contracte de reforma economica.

Daca vor fi acceptate angajamentele contractuale, acestea vor fi destinate doar tarilor care nu beneficiaza de programe de ajutor financiar si nu sunt sanctionate pentru dezechilibre macroeconomice, a spus oficialul UE.

Sursa fondurilor pentru imprumuturi nu a fost inca fixata. Printre posibilele surse se numara Mecanismul European de Stabilitate sau un nou vehicul financiar similar care sa se imprumute de pe piata financiara. Planul ar putea include tarile din zona euro, dar si pe cele care intentioneaza sa se alature uniunii monetare, a spus oficialul.

#dobanzi credite UE, #state Uniunea Europeana, #dobanda cont economii , #UE